O TEMELJNOM UGOVORU NA SJEDNICI 23. SEPTEMBRA

Sjednica Sinoda srpske pravoslavne crkve, trebalo bi da se održi 23. septembra. Na njoj će se, između ostalog, govoriti i o Temeljnom ugovoru koji SPC i Crna Gora treba da potpišu.

Na sjednici Sinoda se očekuje da bude razmatran i izvještaj stručne komisije koju je formirao patrijarh Porfirije koja se bavila predlogom Temeljnog ugovora.

U predlogu temeljnog ugovora je Vlada Crne Gore unijela veliki broj izmjena u odnosu na tekst koji su obje strane zajednički utvrdile, usaglasile i dogovorile da potpišu 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu.

Patrijarh Porfirije je ranije obavijestio da je predložene izmjene od strane Vlade uputio stručnoj komisiji koja će ih razmotriti nakon sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod, koji u skladu sa Ustavom SPC ima posljednju riječ po ovom pitanju.

Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije nedavno je izjavio da će vrlo brzo doći do potpisivanja Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore. Govoreći o mjestu gdje će ugovor biti potpisan, mitropolit je kazao da je to stvar dogovora Sinoda SPC i crnogorske vlade, a da će on biti saglasan gdje god se odluči da se ugovor potpiše.

Povezane vijesti