Obilježen dan borbe protiv šećerne bolesti u Beranama

Povodom 14. novembra, Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, Populaciono savjetovalište za dijabetes Doma zdravlja Berane, organizovalo je mjerenje nivoa šećera u krvi, u Centru za rad i socijalno staranje, zaposlenima u toj ustanovi i građanima – korisnicima njihovih usluga.

Cilj akcije mjerenja nivoa šećera u krvi je da se skrene pažnja i interesovanje javnosti na mogućnost primarne prevencije ove bolesti, kao i na složenost njenih zdravstvenih i socijalnih posljedica.

Šećerna bolest – diabetes mellitus

Šećerna bolest ili dijabetes (diabetes mellitus) je hronična bolest metabolizma u kojoj su nivoi šećera u krvi povišene.

Ona nastaje kao posledica nemogućnosti organizma  da šećer iz krvi (u koju dospjeva kao posledica procesa varenja) prebaci unutar ćelija i pretvori ga u energiju neophodnu zanormalno funkcionisanje ćelija i tkiva. Ovaj proces regulisan je nizom hormona od kojih je nabitniji insulin – hormon pankreasa (gušterače), koji direktno smanjuje nivo šećera u krvi omogućavajući mu ulazak u ćelije ili pak omogućavajući skladištenje šećera u mišiće i jetru kao određenu vrstu energetske rezerve.

Kada insulina nema ili ga nema dovoljno – šećer ne ulazi u ćelije, ostaje u krvi i dolazi do povećanja nivoa šećera u krvi i razvoja šećerne bolesti.

Piše: Budim info

Povezane vijesti