Obilježen dan borbe protiv šećerne bolesti u Beranama

Povodom 14. novembra, Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, Populaciono savjetovalište za dijabetes Doma zdravlja Berane, organizovalo je mjerenje nivoa šećera u krvi, u Centru za rad i socijalno staranje, zaposlenima u toj ustanovi i građanima – korisnicima njihovih usluga.

Cilj akcije mjerenja nivoa šećera u krvi je da se skrene pažnja i interesovanje javnosti na mogućnost primarne prevencije ove bolesti, kao i na složenost njenih zdravstvenih i socijalnih posljedica.

Šećerna bolest – diabetes mellitus

Šećerna bolest ili dijabetes (diabetes mellitus) je hronična bolest metabolizma u kojoj su nivoi šećera u krvi povišene.

Ona nastaje kao posledica nemogućnosti organizma  da šećer iz krvi (u koju dospjeva kao posledica procesa varenja) prebaci unutar ćelija i pretvori ga u energiju neophodnu zanormalno funkcionisanje ćelija i tkiva. Ovaj proces regulisan je nizom hormona od kojih je nabitniji insulin – hormon pankreasa (gušterače), koji direktno smanjuje nivo šećera u krvi omogućavajući mu ulazak u ćelije ili pak omogućavajući skladištenje šećera u mišiće i jetru kao određenu vrstu energetske rezerve.

Kada insulina nema ili ga nema dovoljno – šećer ne ulazi u ćelije, ostaje u krvi i dolazi do povećanja nivoa šećera u krvi i razvoja šećerne bolesti.

Piše: Budim info

Povezane vijesti

Lekić izlazi na crtu Đukanoviću?

Partiјe pobјednice na izborima 20. avgusta 2020. godine očigledno smatraјu da sadašnji predsјednik Crne Gore Milo Đukanović predstavlja naјveću smetnju konstituisanju njihove vlasti Dio parlamentarne