Obračun Milatovića i Spajića: Borba za prevlast i pozicioniranja

„Daj mu šaku, tražiće ti cijelu ruku”, sve više  se ova izreka oslikava u crnogorskom političkom životu. Diferencijacija je izvjesna. Prevlast i pozicioniranje dovode do toga.

Poslednja dešavanja i obračuni na političkoj sceni, određenih političkih aktera, posjetili su nas na neke događaje iz bliske političke prošlosti. Naime, politički akteri, posebno oni kod kojih je izražen manjak iskustva pokazivali su i slali su jasne poruke neozbiljnosti i neodgovornosti prema državi i građanima, a koje su naši građani pravdali i prepisivali “ljubomori i spletkarenju drugih”.

Kako to obično i biva kod nas, za sve naše greške bude kriv neko drugi, obično onaj koji ih je prvi primijetio…

Sukob između Jakova Milatovića i Milojka Spajića, osnivača Pokreta Evropa sad, počeo je za vrijeme predsjedničkih izbora, kada se Jakov Milatović kandidovao za predsjednika države na predsjedničkim izborima održanim u martu/aprilu 2023. godine. Milojkova nemogućnost kandidature zbog dvojnog državljanstva dovela je Milatovića do kandidature, a kasnije i do funkcije šefa države. A onda u junu iste godine, parlamentarni izbori “krče put” Spajića do pozicije mandatara.

Javni obračun za pozicioniranje na političkoj sceni počinje.

Nekako smo vođeni onim da će prestati kada dobiju ono što žele, ipak se nije zaustavilo već sukobi postaju sve veći i vidljiviji. Različita gledišta nastavila su se i poslije izbora, kada je Milatović kritički komentarisao način na koji Spajić kao mandatar vodi konsultacije. Klimavi pregovori o formiranju vlade, nesuglasice, prevlast i pozicioniranja, i sve to unutar jednog političkog pokreta. Spajić na jednoj strani skriveno je  pozicionirao ljude iz “svoje struje”, dok je Milatović u toj igri gubio poziciju kako unutar Pokreta, tako i u pozicioniranju svojih partijskih istomišljenika unutar parlamenta i vlade. Prekriveni sukobi koji sada polako, ali sigurno eskaliraju, dovode do očiglednog rascjepa pokreta koji još uvijek nije ni zaživio a kojem su građani dali povjerenje…osjećaju se prevareno.

Milatovićeva želja da politički dominira gubi se u njegovoj funkciji predsjednika države. On se po svemu sudeći neće zadovoljiti sporednom ulogom već će u skladu sa popularnošću koju je osjetio tokom predsjedničkih izbora željeti da utiče na političke procese. Pokazujuči još jednom političku neozbiljnost, jer bilo ko da je bio u izbornoj trci sa Milom Đukanovićem i DPSom, dobio bi podršku.

Kako je u našem narodu davno rečeno “daj mu šaku, tražiće ti cijelu ruku”, sve više  se ova izreka oslikava u crnogorskom političkom životu. Diferencijacija je izvjesna. Prevlast i pozicioniranje dovode do toga.

Postavlja se pitanje šta je suštinski problem političke scene u Crnoj Gori?

Velika želja za vlašću, populizam, nadgornjavanja, nemareći za potrebe građana.

U čemu se sve ovo ogleda? Politički akteri koji su se preko noći pojavili na političkoj sceni, nova lica i nova priča, koja po svemu sudeći nije bila realna. Nakon tridest godina vladavine i bezvlašća Demokratske partije socijalista, građani željni promjena dali su priliku mladim, neiskusnim ljudima, a onda rascjep prije vremena koji će uticati na sve grane vlasti, a prije svega na građane Crne Gore…

Kako funkcija predsjednika države ima mnogo manju odgovornost i nadležnosti od funkcije premijera, Milatović na sve načine pokušava da sebe profiliše kao političkog subjekta koji utiče na političke procese unutar Crne Gore i pokušava da pošalje jasnu poruku da on “vuče konce”, a samim tim da privuče eventualno biračko tijelo PES-a nakon evidentnog rascjepa. To pokazuje i vraćanje zakona, kojim potezom očigledno nije razmišljao o građanima Crne Gore, već isključivo na lični populizam.

Nakon nepotpisivanja i vraćanja parlamentu zakona dolaze oštre kritike iz svoje partije, ali i očigledan nivo neozbiljnosti i prekomjernog profiterstva i populizma.

Igra bez granica počinje, na štetu građana. Nisu li za to krivi, po malo ili po navjiše, upravo sami građani?! Neprovjereni i novi politički akteri dobili su podršku na izborima, a onda sve dolazi na naplatu.

Kada će građani Crne Gore shvatiti ozbiljnost davanja podrške političkim subjektima na izborima? Kada će prepoznati značaj davanja političke moći određenim političkim subjektima i pojedincima? Kada će shvatiti da nam onda ti politički subjekti i pojedinci kreiraju ekonomski, međunarodni, društveni, socijalni i kulturni život i stabilnost.

Prema našim saznanjima, krajnji cilj sukoba je osnivanje novog pokreta i to veoma brzo. Novi pokreti, novi ljudi, ista priča, iste pozicije, ista želja za moć i vlast….

Budim info

 

Povezane vijesti

Nedžad Drešević napustio Bošnjačku stranku

U obrazloženju ostavke naveo je da ne prepoznaje zalaganja za koje se borio zajedno sa Rafetom Husovićem, Kemalom Purišićem, Amerom Halilovićem, Osmanom Nurkovićem i drugim