Оd 20. juna počinje isplata penziјa sa povećanjem od 8,51 odsto

Vlada je nedavno kao pomoć penzionerima sa najnižim primanjima, kojih je oko 40.000, isplatila jednokratnu pomoć od po 150 eura.

Prva tranša te pomoći iznosila je 27 miliona, a čak 8,5 miliona bilo je predviđeno za pomoć najugorženijim kategorijama stanovništva.

Isplata uvećanih majskih penzija za 8,35 odsto počeće 20. juna, saopštio je v.d direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić.

On je istakao i da je obračun pripremljen, te da će biti završen u ponedeljak, nakon čega će biti poznato koliko će tačno novca biti opredijeljeno za ovu isplatu.

Vlada je na poslednjoj sjednici, dala saglasnost da se naknade najstarijim sugrađanima pored redovnih 5,4 odsto, uvećaju i za dodatnih 2,95, što znači da će ukupno povećanje penzija iznositi 8,35 odsto.

„Dan“ je prošle sedmice najavio da će Fond na osnovu Zakona o PIO donijeti odluku da se primanja najstarije populacije uvećaju za 5,4 odsto, dok je uz tu odluku od Vlade tražio i dodatno usklađivanje penzija od 2,95 odsto. Ovo je drugo godišnje usklađivanje penzija, a prvo je bilo u januaru, pa su penzioneri u februaru dobili uvećane penzije za 2,5 odsto. Naredno usklađivanje predviđeno je za septembar.

Prosječna penzija u Crnoj Gori u februaru ove godine iznosila je 374 eura, dok je na kraju prošle godine iznosila oko 359 eura. Korisnika penzija u Crnoj Gori ima nešto više od 120.000, a od prošle godine penzije se usklađuju tri puta godišnje, odnosno u januaru, maju i septembru. Od januara ove godine najniža penzija projektovana je na iznos od 270 eura, dok će prema ovom poslednjem usklađivanju najniža penzija iznositi oko 282 eura.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović na poslednjoj sjednici Vlade kazao je da će iznos minimalne penzije biti minimum 60 odsto u odnosu na minimalnu zaradu, te da očekuje da će sa narednim usklađivanjem koje je predviđeno za septembar,  najniža penzija preći iznos od 300 eura.

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović je tada poručio da će za usklađivanje majskih penzija biti neophodno oko 9,6 miliona eura, koji će biti Fondu PIO biti uplaćene iz budžetske rezerve.

Prema prošlogodišnjim podacima Fonda PIO, minimalnu penziju u Crnoj Gori primalo je oko 40.000 penzionera, dok je penziju od 253,61 do 400 eura primalo oko 36.000. Posmatrajući situaciju sa rastućom inflacijom koja je od prošle godine donedavno zadesila gotovo čitav svijet, ali i Crnu Goru, gotovo dvije trećine penzionera primalo je naknade znatno niže od minimalne zarade koja kod nas od februara prošle godine iznosi 450 eura. Penzije do 500 eura primalo je oko 13.000 najstarijih sugrađana, dok je skoro 20.000 njih imalo naknade u rasponu do 2.000 eura.

Vlada je nedavno kao pomoć penzionerima sa najnižim primanjima, kojih je oko 40.000, isplatila jednokratnu pomoć od po 150 eura, a sredstva su obezbijeđena od strane Evropske komisije koja je za prevazilaženje energetske krize Crnoj Gori namijenila pomoć u iznosu od 30 miliona. Prva tranša te pomoći iznosila je 27 miliona, a čak 8,5 miliona bilo je predviđeno za pomoć najugorženijim kategorijama stanovništva.

Prema zvaničnim podacima, prosječna penzija od prošle godine porasla je za skoro 30 odsto, ali je rast inflacije gotovo pojeo povećanje, s obzirom na to da je cijena hrane u istom periodu porasla za oko 35 odsto

Povezane vijesti