Od sredine novembra obavezne zimske gume

Počinje primjena naredbe o vremenskom periodu i putu, odnosno djelovima puta na kojima je obavezna upotreba pneumatika za zimsku upotrebu za sva vozila

U Crnoj Gori će od 15. novembra biti obavezna upotreba zimskih guma za vozila koja učestvuju u saobraćaju na putu na kome ima snijega, leda ili poledice, ili koji je obuhvaćen naredbom čija će primjena početi tog datuma, saopšteno je iz Uprave policije.

Iz policije su rekli da će u Crnoj Gori od 15. novembra početi primjena naredbe o vremenskom periodu i putu, odnosno djelovima puta na kojima je obavezna upotreba pneumatika za zimsku upotrebu za sva vozila.

Oni su podsjetili da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisano da od 15. novembra do 1. aprila vozila za prevoz putnika i za prevoz tereta, koja učestvuju u saobraćaju na putu na kome se nalazi snijeg, led ili poledica, moraju na svim točkovima imati zimske gume.

Kako su rekli, minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u tom periodu je četiri milimetra (mm).

Iz policije su naveli da se za pojedine vrste i kategorije vozila na određenom putu ili dijelu puta, u određeno vrijeme, obaveza upotrebe zimskih guma može utvrditi bez obzira na to da li na tom putu postoje zimski uslovi.

Kako su pojasnili, kada se vozač kreće na dijelu puta koji je obuhvaćen naredbom, na vozilu moraju biti postavljene zimske gume na svim točkovima, minimalne dubine šare četiri mm.

„Takođe, kada na ostalim djelovima i dionicama puta, koji nijesu obuhvaćeni naredbom, postoje zimski uslovi – snijeg, led ili poledica, na vozilu moraju biti postavljene zimske gume, na svim točkovima“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, ukoliko se vozač kreće putem ili dionicom puta koja nije obuhvaćena naredbom, a na putu nijesu zimsku uslovi, na vozilu ne moraju biti zimske gume.

Iz policije su rekli da je za vozila kategorije M2, M3, N2 i N3 – lake i teške autobuse, srednja i teška teretna vozila, obavezni dio zimske opreme i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Na vozilima se, kako su kazali iz policije, ne smiju postavljati pneumatici sa klinovima.

„Imajući u vidu trenutne meteo uslove, relativno visoke temperature za ovo doba godine i da na putevima još nijesu nastupili zimski uslovi, saobraćajna policija će narednih dana, dok se meteo uslovi ne promijene na gore, kroz preventivne aktivnosti upozoravati vozače na obavezu upotrebe zimskih pneumatika“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su apelovali na sve učesnike u saobraćaju da iskoriste trenutne povoljne meteo uslove i vozila pripreme za vožnju u zimskim uslovima i na taj način, pored obaveze poštovanja Zakona, doprinesu svojoj i bezbjednosti saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju

Povezane vijesti