Od Tivta do Jaza modernom saobraćajnicom za dvije godine

Svi putni pravci na primorju moraju da se modernizuju kako bi odgovarali imidžu Crne Gore kao prestižne turističke destinacije, kazao je premijer

Premijer Dritan Abazović sa saradnicima ozvaničio je danas početak rekonstrukcije magistralnog puta Tivat – Jaz. Modernu saobraćajnicu dugačku 16 kilometara koja prolazi kroz tri opštine gradiće kineski konzorcijum Šandong sa kojom je ugovor vrijedan 53 miliona eura potpisan u martu u Podgorici.

– Ovo je veliki dan za Crnu Goru. Zadovoljan sam što smo došli u situaciju da počnemo radove i vjerujem da ćemo za dvije godine svjedočiti otvaranju bulevara. Ali ovo je samo početak. Svi putni pravci na primorju moraju da se modernizuju kako bi odgovarali imidžu Crne Gore kao prestižne turističke destinacije- kazao je premijer.

On je zahvalio kineskim partnerima, rukovodstvima opština i mještanima Grblja na sugestijama kojima su se unaprijedili detalji projekta.

Generalni direktor kompanije Shandong International Economics&Technical Cooperation Group Cai Kun kazao je da je Crna Gora lijepa i prijateljska zemlja, te da će unapređenje saobraćajne infrastrukture donijeti više mogućnosti za njen razvoj. „Spremni smo da radimo sa crnogorskom Vladom na produbljivanju međusobnog razumijevanja kao i na promociji razvoja lokalne ekonomije preko implementacije projekata”, istakao je Kun.

Fan Kun, ambasador Narodne Republike Kine kazao je da će rekonstrukcija magistralnog puta M-2 pomoći svima da lakše putuju do važnih turističkih centara i omogućiti većem broju turista da uživaju u veličanstvenim pejzažima Crne Gore. „Transformacija regionalnog vodovoda će olakšati svakodnevni život lokalnog stanovništva i poboljšati ukupan nivo upravljanja primorskim gradskim opštinama”, istakao je ambasador Kun.

Na ceremoniji su govorili i Radomir Vuksanović, direktor Uprave za saobraćaj i Borislav Ivanković, direktor Regionalnog vodovoda koji su iskazali očekivanje u pogledu poštovanja projektnih rokova, kako bi se, kako je naglašeno, riješile neuralgične saobraćajne tačke i obezbijedilo urednije snabdjevanje vodom u opštinama na ovom dijelu crnogorske obale.

Tehničke informacije o projektu:

Riječ je o jednoj od najfrekventnijih i najopterećenijih saobraćajnica u Crnoj Gori, a dužina dionica koja je predmet rekonstrukcije iznosi 16 km. Trasa budućeg bulevara prolazi preko teritorije tri opštine: Tivat, Kotor i Budva.

Rekonstrukcija dionice podrazumjeva izgradnju moderne saobraćajnice bulevarskog tipa, koja će imati po dvije saobraćajne trake u pravcu kretanja (ukupno: 4 x 3,25m), obostrane trotoare (ukupno: 2 x 2m) i razdjelni pojas (2 m), a biće izgrađen i novi cjevovod Regionalnog vodovoda u cilju poboljšanja napajanja vodom u tri opštine.

U skladu sa zahtjevima EBRD banke, iz čijih se kreditnih sredstava finansira ovaj projekat, za izvođenje radova je izabran kineski konzorcijum Shandong Foreign Economic & Technical Cooperation Co., Ltd & Shandong Luqiao Group Co Ltd, čija je ponuda iznosila 53.915.261,77 eura bez PDV-a.

Rok za završetak radova je dvije kalendarske godine od uvođenja izvođača radova u posao

Povezane vijesti