Odbijen zahtjev da Eva Kaili bude oslobođena

Zahtjev za oslobađanje bivše potpredsjednice Evropskog parlamenta (EP) Eve Kaili iz pritvora, koja je uhapšena zbog optužbi za korupciju, odbijen je u četvrtak, prenosi Anadolija. Belgijsko federalno tužilaštvo saopštilo je da će mjera pritvora biti nastavljena

Advokat optužene Mihalis Dimitrakopulos izjavio je nakon saslušanja da je njegova klijentkinja nevina i da ima pravo žalbe u roku od 24 sata.

Dimitrakopulos tvrdi da Kaili nije mogla spavati jer je to zabranjeno i da je ostavljena u hladnoj prostoriji. Takođe tvrdi da joj nije bilo dozvoljeno kupanje i da sve to predstavlja „mučenje“.

Odbrana je tražila u decembru da Kaili bude puštena i da je voljna nositi elektronski uređaj za praćenje kretanja za vrijeme istrage.

Kaili, jednu od 14 potpredsjednica evropskog zakonodavnog tijela iz grčke stranke PASOK-KINAL, početkom decembra uhapsila je belgijska policija nakon što je njena kuća pretresena zbog optužbi za korupciju koja je navodno povezana s Katarom.

U okviru istrage o korupciji, podmićivanju i pranju novca koju vode belgijske vlasti, izvršeni su pretresi na mnogim lokacijama, zaplijenjeno je 1,5 miliona eura u gotovini, a privedene su četiri osobe, među kojima i Kaili.

Evropski parlament saopštio je nekoliko dana kasnije odluku o „prekidanju mandata potpredsjednice Eve Kaili“.

Mediji su objavili da je i otac Eve Kaili priveden nakon što je policija otkrila da posjeduje veliku količinu novca u koferu.

Kaili se prvi put pojavila u sudnici 22. decembra prošle godine, a nakon pripremnog ročišta odlučeno je da se pritvor produži za mjesec dana.

Katar je odbacio sve pokušaje da se poveže s optužbama u slučaju Kaili

Povezane vijesti