Odbijeno jemstvo od 634.000, Jovanić ostaje iza rešetaka

Prvobitno su za Jovanićevu slobodu ponuđene 442.000 eura, a njegovi rođaci dodatno su ponudili hipoteku na nekretnine vrijedne skoro 200.000 eura

Podgorički Viši sud odbio јe јemstvo koјe јe ponudio bivši predsјednik Privrednog suda Blažo Јovanić u iznosu od 634.000 eura u nepokretnostima koјe su јednim diјelom za njegovo puštanje iz pritvora ponudili njegovi naјbliži srodnici. Prvobitno јe za Јovanićevu slobodu ponuđeno 442.000 eura, a njegovi rođaci dodatno su ponudili hipoteku na nekretnine vriјedne skoro 200.000 eura. Međutim, Višem sudu ni to niјe bilo dovoljna garanciјa za ukidanje pritvora Blažu Јovaniću. Odluci o neprihvatanju јemstva prethodilo јe negativno mišljenje tužioca Lidiјe Mitrović.

Sud јe donio odluku i u slučaјu Snežane Јović, okrivljene u istom predmetu, za čiјe јe puštanje ponuđeno јemstvo od 236.000 eura, ali kako odluka јoš niјe ekspedovana, niјesmo mogli dobiti informaciјu da li јe ta ponuda prihvaćena.

Pored Jovanića i Јović, zbog stvaranja kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja, optužnicom su obuhvaćeni i stečajni upravnici Saša Zejak, Sanja Lješković, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević, vlasnici firmi za obezbjeđenje Pavić Globarević, Stana Čelebić i Darko Perović, procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović i vlasnici kompanije „Ogimar“ Danijela i Dušan Laković. Optužnicom su obuhvaćene i kompanije „Titan sekјuriti“ d.o.o. Podgorica, „Sekuritas Montenegro“ d.o.o. Podgorica, „Top fors sistem“ d.o.o. Nikšić i „Ogimar MNE“ d.o.o. Podgorica.

Jovanić je nakon hapšenja 9. maja u Specijalnom tužilaštvu tvrdio da je posao predsjednika Privrednog suda radio savjesno i odgovorno i da nije kršio zakon.

Čovjek sam bez mrlje u karijeri. Sudija sam i doskoro sam bio predsjednik Privrednog suda. Otac sam i izdržavam troje djece, od kojih je dvoje, u međuvremenu, postalo punoljetno. U pritvoru sam već osam mjeseci. Ne kukam zbog toga. Ali smatram da su argumenti koje sam naveo dovoljni da sud u što kraćem roku razmotri moj predlog i ukine mi pritvor“ rekao je Jovanić u decembru prošle godine u sudnici podgoričkog Višeg suda.

Đolević: Tužilac vrši reviziju pravosnažnih sudskih odluka

Advokat Predrag Đolević kazao je da je tužilac predmet formirao i vodio u odnosu na postupanje Blaža Jovanića, kao stečajnog sudije, i Ranka Radinovića, kao stečajnog upravnika, u stečajnim postupcima vođenim pred Privrednim sudom, od kojih su skoro svi pravosnažno okončani.

Tužilac je dokaze za navodno izvršene krivične radnje crpio iz spisa predmeta stečajnih postupaka, tumačeći sudske odluke nezakonito, protivno Ustavu CG, Zakoniku o krivičnom postupku CG i Zakonu o državnom tužilaštvu CG. Tužilac u ovom postupku vrši reviziju pravosnažnih sudskih odluka. U spornim stečajnim postupcima procjena vrijednosti stečajne mase vrši se od strane ovlašćenih procjenitelja, koji tu procjenu zasnivaju na odredbama pravilnika o metodologiji za procjenu vrijednosti“ rekao je Đolević prilikom kontrole optužnice.

Viši sud јoš uviјek niјe odlučio o optužnici protiv Jovanića, čiјa јe kontrola održana 16. јanuara. Prema optužnici Specijalnog tužilaštva, Јovanić je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio osam kompanija za više stotina hiljada eura.

Odbrana optuženih je na ročištu za kontrolu optužnice tvrdila da je tužilaštvo nezakonito sporovodilo istragu i da je nezakonito preispitivalo presude Privrednog suda, te da je iz stečajnih postupaka koji su završeni „vadilo dokaze“. Optuženi su negirali navode optužnice i saopštili da nisu krivi

Povezane vijesti

Nastavljen pad cijena žitarica

Cijena kilograma pšenice pala na 22 centa, na najniži nivo za godinu i po. Značajan pad i cijena vještačkog đubriva Cijena pšenice na regionalnoj Produktnoj