Odluka da bolnica u Beranama postane KBC istorijska za sjever Crne Gore

Ministar Šćekić: Prilikom stupanja na funkciju ministra zdravlja, jedan od prioriteta bio je taj da Berane postane regionalni zdravstveni centar, jer je Opšta bolnica svojom dugom i bogatom istorijom, sa vrhunskim kadrovima prepoznatim u državi, regionu i cijelom svijetu, koji su prije svega dobri ljudi, a onda i stručnjaci i ljekari, bila i ostala oličenje Berana i cijelog sjevera

Dr Milorad Magdelinić: Veliku zahvalnost dugujemo resornom ministru, Dragoslavu Šćekiću, koji je vođenjem dobre zdravstvene politike, zajedno sa menadžmentom ministarstva i zdravstvenih ustanova, prepoznao probleme sa kojima se zdravstveni sistem suočava i dobrim rukovođenjem uspio da obezbijedi i infrastrukturno unaprijedi sve zdravstvene ustanove u našoj zemlji, a posebno u Beranama

KBC Berane savremena je zdravstvena ustanova. U 7.357 kvadratnih metara korisnog prostora smještena su odjeljenja: ginekološko (sa porodilištem), hirurško (sa urološkim), interno (sa službom za hemodijalizu), infektivno, pedijatrijsko, službe za anesteziju i reanimaciju, transfuziju, kliničko-biohemijska laboratorija, rentgen. Godišnje se u njoj hospitalizuje oko sedam hiljada bolesnika, izvrši preko dvije hiljade operacija, a u toku godine rodi se nekoliko stotina beba. Sve ovo čini je dostojnom jednog regionalnog zdravstvenog centra, kakav je postala Odlukom Ministarstva zdravlja, na čijem je čelu ministar Dragoslav Šćekić.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da su za zdravstveni sistem donešene istorijske odluke na 55. sjednici Vlade, te da je jedna od njih Odluka o osnivanju Javne zdravstvene ustanove Kliničko-bolnički centar Berane.

Prilikom stupanja na funkciju ministra zdravlja, jedan od prioriteta bio je taj da Berane postane regionalni zdravstveni centar, jer je Opšta bolnica svojom dugom i bogatom istorijom, sa vrhunskim kadrovima prepoznatim u državi, regionu i cijelom svijetu, koji su prije svega dobri ljudi, a onda stručnjaci i ljekari, bila i ostala oličenje Berana i cijelog sjevera” kazao je ministar zdravlja.

Pored izgradnje novih objekata unutar KBC Berane, adaptacije i renoviranja postojećih objekta, brinuli smo i o zaposlenima, koji su svojim istrajnim radom postavili ovu zdravstvenu ustanovu na najvišu lestvicu u zdravstvenom sistemu države.

Radimo na unapređenju i usavršavanju kadrova u ovoj zdravstvenoj ustanovi, na specijalizaciji se trenutno nalazi 20 ljekara i četiri ljekara na subspecijalizaciji, koji će se vratiti i započeti radni angažman u KBC Berane do kraja ove godine. Kako će se vremenom povećavati broj klinika, tako će se otvarati prostor za zaposlenje novih kadrova”, kazao je ministar zdravlja.

Višemilionska ulaganja u ovu zdravstvenu ustanovu, opravdala su očekivanja građana sjevera, a bolnici je dodijeljen status kakav je oduvijek zasluživala.

Pored izvršene uplate i raspisanog tendera za nabavku angio sale, očekuje se i početak izgradnje objekta u kojem će biti smještena. U toku je rad na glavnom projektu za izgradnju Urgentnog centra i Dnevne bolnice. Pored Kliničkog centra Crne Gore, ova zdravstvena ustanova jedina u državi ima magnetnu rezonancu, kao i deksa aparat, koji služi za mjerenje gustine kostiju. Za samo godinu dana nabavljen je i najsavremeniji skener, digitalni mamograf, digitalni rendgen i dva najsavremenija ultrazvučna aparata. Svim ovim ulaganjem dokazali smo da su nam građani Berana, sjevera i cijele Crne Gore na prvom mjestu”, istakao je ministar

Pored unapređenja i efikasnosti pružanja zdravstvene zaštite KBC Berane znači i otvaranje novih radnih mjesta i buđenje i pokretanje drugih sfera društvenog života na sjeveru Crne Gore. Sjeveru i Beranama se vraća stari sjaj, zadovoljstvo je biti dio Vlade koja prepoznaje potencijal i radi na njihovom razvoju.

Direktor ove zdravstvene ustanove doktor Milorad Magdelinić, kazao je da je za formiranje KBC-a trebalo obezbijediti kadar, prostor i opremu.

Beranska bolnica raspolaže sa kvalitetnim i obrazovanim kadrom, koji će se vremenom nadograđivati i usavršavati, a uz to će se zapošljavati novi ljekari. Naša zdravstvena ustanova trenutno je najopremljenija bolnica u Crnoj Gori i dobar dio usluga jedino se pružaju u Kliničkom centru Crne Gore i kod nas, što nas je, između ostalog, preporučilo da postanemo KBC. Veliku zahvalnost dugujemo resornom ministru, Dragoslavu Šćekiću, koji je vođenjem dobre zdravstvene politike, zajedno sa menadžmentom ministarstva i zdravstvenih ustanova, prepoznao probleme sa kojima se zdravstveni sistem suočava i dobrim rukovođenjem uspio da obezbijedi i infrastrukturno unaprijedi sve zdravstvene ustanove u našoj zemlji, a posebno u Beranama” kazao je direktor dr Magdelinić.

Najavio je otvaranje novih odjeljenja i radnih mjesta, prije svega za ljekare, a kako je kazao uvešće se veći broj supspecijalističkih ambulanti kako bi se proširila paleta supspecijalističkih usluga koje se za sada pružaju samo u Kliničkom centru Crne Gore.

(Kliničko-bolnički centar Berane)

Povezane vijesti

Od sjutra kreće akcija Stop inflaciji

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće sjutra, a građane, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena preko 100 artikala. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u