ODRŽAN RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA IFAD-A

Predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac i potpredsjednik Opštine Darko Stojanović održali su radni sastanak sa predstavnicima RCTP projekta (Razvoj klastera i transformacija ruralnih područija) koji realizuje IFAD (Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede) i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore.

Na sastanku je bilo riječi o Projektu stvaranja klastera i transformacije ruralnih područija,  kao prvom projektu Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) u Crnoj Gori. Projekat sadrži dvije komponente, ispunjene mnoštvom podkomponenata kao i jednu komponentu koja se odnosi na menadžment projekta. Komponenta 1 odnosi se na Kreiranje klastera lanaca vrijednosti u cilju održive i otporne ruralne transformacije, dok se Komponenta 2 odnosi na Podršku razvoju ruralne infrastrukture klastera.

„Prošle godine, shodno pandemiji izazvanoj virusom Korona, imali smo finansijske poteškoće i pretpostavljam da je to uticalo na sve sfere poslovanja i djelatnosti. Kada je riječ o ovom projektu,  na osnovu podataka  o realizovanim aktivnostima, uviđam da nije bilo velikih odstupanja, što govori o sve boljim rezultatima iz godine u godinu“- istakao je predsjednik Bogavac.

Sekretar Sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i turizam, Božo Premović, istakao je da u opštini Berane postoje dva klastera i to: klaster mesa i klaster sjemenskog krompira. Dodaje da broj korisnika iz godine u godinu raste. Kako je kazao od 2018. godine pa do danas imamo 140 korisnika ovog projekta. Kada je u pitanju Komponenta 2 , od 2018. godine do sada ostvareno je 15 investicija. Što se tiče investicija u vodama od 2018. godine do sada ostvareno je ukupno dvije investicije. „Nastavljamo dalje u ostvarivanju boljih i kvalitetnijih uslova za poljoprivredne proizvođače na teritoriji naše opštine“- istakao je Premović.

Direktor IFAD-a u Crnoj Gori, Filip Remi, koji je učešće na sastanku uzeo preko zum aplikacije, zahvalio se predsjedniku Opštine i iskazao zadovoljstvo na broju učesnika na ovom projektu.

Predsjednik Bogavac ističe da  je putna infrastruktura od velike važnosti, jer bez dobrog i kvalitetnog spoja između ruralnog i gradskog područija nema progresivnije proizvodnje. Takođe naglašava da je, poboljšanjem saobraćajne infrastrukture u ruralnim područjima, došlo do promjene u svim segmentima života ljudi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, odnosno do povećanja cijene zemljišta, veće obradivosti plodnog zemljišta i što je najbitnije do većeg interesovanja za plasteničku proizvodnju.

Sastanku su prisustvovali sekretar Sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i turizam, Božo Premović, predstavnici RCTP projekta koje realizuju IFAD-a i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Igor Jovanović, Armin Spahić, Milan Leković, Mirko Žižić,  i savjetnica u Službi predsjednika, Ivana Milošević.

Povezane vijesti