Održane „Polimske književne staze“ posvećene Ristu Ratkoviću

U organizaciji JU Centar za kulturu, a pod pokroviteljstvom Opštine Berane, u Narodnoj biblioteci „Dr Radovan Lalić“  održane su  petnaeste po redu, „Polimske književne staze“.

Ova tradicionalna kulturna manifestacija podsjeća na istaknute stvaraoce polimskog kraja koji su svojim djelima ostavili veliki trag u književnosti, ove godine posvećena je pjesniku Ristu Ratkoviću.

Ratković je rođen 1903. godine  u Bijelom Polju. Gimnaziju je završio u Novom Pazaru, a Filozofski fakultet u Beogradu. Radio je u Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu inostranih poslova, a u diplomatskoj službi u Francuskoj, Sovjetskom Savezu i Egiptu proveo je sedam godina. Umro je u Beogradu 1954. godine.

Risto Ratković je pisao pjesme, pripovjetke, romane, članke, eseje, prikaze. Pjesme su mu uvrštene u dvadesetak antologija na našem i drugim jezicima.

O životu i književnom stvaralaštvu  Rista Ratkovića govorili su Novica Đurić, predsjednik udruženja književnika Crne Gore, pisci mr Marijana Zečević i mr Aleksandar Ćuković. Program je vodila Ivana Stijović.

„Polimske književne staze“ do sada su bile posvećene Radovanu Zogoviću, Mihailu Laliću dva puta, Čedu Vukoviću, Vukmanu Otaševiću, Vitu Nikoliću, Radonji Vešoviću, Dušanu Kostiću, Ratku Deletiću, Dragomiru Brajkoviću, Vlajku Ćulafiću, Alksandru Lesu Ivanoviću, Miodragu Bulatoviću i Milosavu Baboviću.

Izvor: sajt Opštine Berane

Povezane vijesti