Oko 50 radnika Željezare u Nikšiću zauzelo upravnu zgradu, Turci otpuštaju 245 željezarca

Saznali smo da su preimenovali naziv i namjenu firme i da će to sada da bude trgovina metalima. To je u prevodu, najvjerovatnije, da se reže fabrika, da to bude otpad. Tu je ogromna vrijednost, to svi moraju da znaju, vjerovatno i na stotine miliona eura vrijedne imovine, a oni nas planiraju da pošalju sa tri plate kući – ogorčen je radnik Ljubiša Đikanović

Oko 50 radnika Željezare Toščelik u Nikšiću zauzeli su upravnu zgradu fabrike, jer im je iz kompanije najavljeno da će dobiti otkaze.

Potpredsjednik Sindikata fabrike Miodrag Krivokapić kazao je da će danas razgovarali sa izvršnim direktorom Erkutom Alkajom koji im je saopštio da Toščelik više ne može da isplaćuje radnicima 90 odsto zarade. Taj iznos zeljezarci dobijaju od Maja prošle godine nakon što je marta iste turski investitor prekinuo proizvodnju u Željezari.

Ušli smo u fabriku i odatle ne namjeravamo da izađemo. Zahtijevamo da nam se obrati neko. Da dođe neko od predstavnika vlade, može i predsjednik opštine Nikšić i glavni vlasnik Toščelika. Ne želimo da razgovaramo sa Alkajom. Mi smo tek juče saznali da su preimenovali naziv i namjenu firme. Sad će to da bude trgovina metalima, a to je u prevodu, najvjerovatnije, da se reže fabrika, da to bude otpad. Tu je ogromna vrijednost, to svi moraju da znaju, vjerovatno i na stotine miliona eura vrijedne imovine, a oni nas planiraju da pošalju sa tri plate kući – ogorčen je radnik Ljubiša Đikanović.

Željezarci tvrde da je Alkaja juče bio na sastanku u Vladi i da je odluka o otpuštanju radnika nakon toga donesena. Danas je predstavnicima radnika Alkaja kazao da će od 270 radnika zadržati svega 25 koji su mu potrebni. Ostalim će raskidat ugovore u naredna tri mjeseca do kada će im i isplaćivati 90 odsto od zarade.

Izvor: Dan

Povezane vijesti