Olimpijska kuća niče u centru Podgorice

Vlada Crne Gore usvojila je na današnjoj sjednici Informaciju o određivanju lokaliteta i finansiranja izgradnje Olimpijske kuće i Olimpijskog parka, a na inicijativu ministra sporta i mladih Vasilija Laloševića i predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušana Simonovića.

U prethodnom periodu Ministarstvo sporta je, u saradnji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, Ministarstvom finansija, Upravom za katastar i državnu imovinu i Glavnim gradom Podgorica definisalo sve neophodne finansijske i infrastrukturne mogućnosti za realizaciju pomenutog projekta.

Radna grupa Ministarstva sporta, sa članovim ostalih organa, nakon analize više predloženih lokaliteta, a u skladu sa potrebnim prostornim kapacitetima za realizaciju projekta predložila lokaciju u ulici Vaka Đurovića bb, katastarska opština Podgorica II, preko puta Fonda za zdravstveno osiguranje, koja je u vlasništvu Vlade Crne Gore.

Kada je riječ o procjeni potrebnih sredstava za izgradnju Olimpijske kuće i olimpijskog parka u Podgorici, Crnogorski olimpijski komitet je ranije dostavio opis projekta i procjenu sredstava za njegovu realizaciju u okviru kojeg se navodi dinamika 2023-2026.godina i ukupna sredstva od 3.820.000 eura od kojih su kao sredstva Međunarodnog olimpijskog komiteta predloženi 720.000 eura, Glavnog grada Podgorica sredstva u iznosu od 450.000 eura, značajan dio sredstava uložiće i COK, dok će ostatak finansirati Vlada CG u tranšama.

“Ministarstvo sporta i mladih smatra da je izgradnja Olimpijske kuće od javnog interesa za oblast sporta i daljeg unapređenja rada Crnogorskog olimpijskog komiteta kao krovne organizacije sporta. To je investicija u budućnost sporta u zemlji koja podržava i promoviše olimpijske ideale i vrijednosti. Ona bi značajno doprinijela razvoju Crne Gore i omogućila joj da ide u korak sa okruženjem. Takođe, olimpijska kuća je dugoročno održiv projekat, mjesto okupljanja za sportske profesionalce i promociju sportskih vrijednosti i kulture Crne Gore zbog čega predlažemo da se navedeni projekat u potpunosti podrži”, kazao je ministar Lalošević

Povezane vijesti