„Osvojili smo 47,1 odsto, imaćemo više od 125 mandata“ Ana Brnabić proglasila pobjedu Srpske napredne stranke

SNS vodi sa 46,6 odsto, druga „Srbija protiv nasilja“ sa 23 odsto

Građani Srbije glasali su danas za poslanike Narodne skupštine i parlamenta Vojvodine, odbornike skupštine Grada Beograda i još 64 lokalna parlamenta. Glasanje je i zvanično završeno. Ekipa RTCG ispratiće dešavanja u Beogradu. Skupštinu Srbije čini 250 poslanika koji su izabrani tajnim glasanjem po proporcionalnom izbornom sistemu na četvorogodišnji mandat.

Predstavnik opozicione koalicije Srbija protiv nasilja Peđa Mitrović saopštio je da su svi izgledi „da smo u Beogradu pobijedili“.

Peđa Mitović iz Srbije protiv nasilja rekao je da su svi izgledi takvi da će odnijeti pobjedu u Beogradu, jer je izlaznost na mjestima gdje je opozicija prošle godine odnijela pobjedu porasla u ovim izbornom procesu.

Takođe, na mjestima tamo gdje je prošle godine SNS odnio pobjedu, izlaznost je manja u poređenju sa prošlogodišnjim izborima, rekao je on.

Mitrović je rekao da su ovi izbori sa najviše nepravilnosti, te da je sama premijerka Ana Brnabić potvrdila da je Štark Arena, kako je rekao, „sabirni centar“ za SNS birače.

Osvrnuo se na glasanje dijaspore, i napomenuo da je, između ostalog, u Londonu 315 glasova otišlo SPN, a 18 SNS – u, te da su birači u rasejanju generalno većinski glasali za demokratske snage.

Poručio je građanima da budu strpljivi u redovima, te da im se glasanje, iako su birališta zatvorena, mora omogućiti ako su u red stali prije 20 časova.

CeSID/IPSOS: SNS vodi sa 46,6 odsto, druga „Srbija protiv nasilja“ sa 23 odsto

Na osnovu 65,1 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ osvojila je 46,6 odsto glasova odnosno 129 mandata.

Na drugom mestu je „Srbija protiv nasilja“ sa 23 odsto ili 63 mandata.

Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,9 odsto ili 19 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista „Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda“ sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjiskih lista, očekuje se da SNV ima 6 mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 3 mandata, SDA Sulejmana Ugljanina 2 mandata i po 1 mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka.

Brnabić: Na 50 odsto prebrojanh glasova SNS ima 47 odsto glasova

Na uzorku od 50 odsto prebrojanih glasova, lista „Srbija ne sme da stane“ ima 47,1 odsto glasova, kazala je premijerka Ana Brnabić.

„SPN ima preko 23 odsto, 6,7 SPS, 4,5 Nestorović. To su liste koje sigurno ulaze u parlament. Vučićeva lista će sigurno sama imati preko 125 mandata“, kazala je ona.

Dodala je da opozicija planira da proglasi pobjedu u Beogradu, iako kako kaže, rezultati još nijesu poznati

Povezane vijesti