Otvorena Srpska kuća u Beranama

Otvaranju Srpske kuće u Beranama prisustvovao je i episkop budimljansko nikšićki Metodije, ministar zdravlja i potpredsjednik SNP Dragoslav Šćekić. Tu su bili i predsjednici više opština iz Crne Gore

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić

U Beranama je danas, u prisustvu velikog broja zvanica i gostiju, na svečan način, otvorena Srpska kuća, koja je poklon Pokrajinske vlade Vojvodine srpskom narodu u Crnoj Gori.

Srpska kuća, na tabli koju su otkrili predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine, Igor Mirović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjet Crne Gore, Momčilo Vuksanović i predsjednik opštine Berane, Vuko Todorović, nosi puni naziv Srpski kulturno-informativni centar Sveti Sava – Berane.

Foto: Radio Berane

Tim povodom, oni su u dvorištu ove kuće, zasadili drvo koje simbolizuje jedinstvo i povezanost srpskog naroda u Srbiji i Crnoj Gori.

U ime domaćina prisutnima se obratio predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta dr Momčilo Vuksanović.

Ova kuća je izuzetno vrijedan poklon pokrajinske Vlade Vojvodine, ali je daleko vrijedniji odnos naše braće iz Srbije, koja nam u svim mogućim prilikama pomažu i priskaču u pomoć da očuvamo identitet srpskog naroda u Crnoj Gori i budemo ono što jesmo. Naša pozicija u Crnoj Gori nije sjajna, ali u Crnoj Gori je ogroman potencijal srpskog naroda i želimo da ova kuća bude, ne samo srpska kuća, jer je u Beranama gotovo svaka kuća Srpska, već kuća srpskih organizacija koje se bave kulturom, nevladinih organizacija koje u svom program imaju zaštitu identiteta srpskog naroda, jezika, ćiriličnog pisma, tradicije i kulture koje u Crnoj Gori ne traže ništa više nego druge nacionalne zajednice ”, istakao je Vuksanović.

Foto: Radio Berane

Kuću je otvorio predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović koji je pozdravio domaćine i posebno predstavnika Vlade Crne Gore, ministra zdravlja, Dragoslava Šćekića

Mirović je kazao da će ova kuća biti most između Srbije i Crne Gore, neophodan i veoma važan za budućnost, most povezivanja a ne razdvajanja.

Ova kuća je građena, da bi, i danas i u vremenima koja su pred nama, i sama gradila i učvršćivala duh onog dijela našeg, srpskog naroda koji živi u ovom dijelu Crne Gore, kao i njegov osjećaj pripadanja sopstvenim korijenima i cjelokupnom srpskom nacionalnom korpusu i da bi podsticala i njegovala ponos zbog tog pripadanja, koji najbolji pandan ima u ponosu koji svako od nas koji živimo izvan Crne Gore duboko osjeća prema korijenima koji su nam upravo ovdje, pod ovim nebom i koje nikakada ne smijemo, niti hoćemo da zaboravimo”, rekao je Mirović.

On je dodao da je ova kuća građena da bi u dušama generacija ljudi koji ovdje žive, čuvala i sačuvala pradjedovski zavjet o čojstvu i junaštvu.

U njenim temeljima nije samo podrška Pokrajinske vlade Vojvodine, već i podrška cijele Srbije, njenog rukovodstva, predsjednika i njenog naroda. Ona je most prema drugima, most zajedništva, most ka budućnosti” – kazao je Mirović.

 Mirović je dodao da je to podrška i briga za ljude koji ovdje misle, dišu i žive srpski i koji su, kao sto su prirodno vezani i za rodno tlo, prirodno vezani i za svoju maticu.

Foto: Radio Berane

On je pozvao na to da Srpska kuća, kao i drvo koje je u njenom dvorištu danas zasadjeno, budu “još jedan simbol jedinstva srpskog naroda ma gdje živio i most ljubavi prema drugim narodima sa kojima zajedno živimo”.

Otvaranju Srpske kuće u Beranama prisustvovao je i episkop budimljansko nikšićki Metodije, ministar zdravlja i potpredsjednik SNP Dragoslav Šćekić. Tu su bili i predsjednici više opština iz Crne Gore

Povezane vijesti