Ovih šest namirnica ne treba jesti uveče

Ako pokušavate da se zdravije hranite, onda postoje određene namirnice kojih biste se trebali kloniti u večernjim satima

Konzumacija određene hrane može izazvati žgaravicu, onemogućiti vam dobar san ili ugroziti vaše planove za mršavljenje. Dakle, nutricionisti tvrde da izbjegavate ovih šest namirnica.

Hrana bogata skrobom

Krompir, tjestenina i pirinač primjeri su hrane bogate skrobom koja se vrlo često jede za večeru. Međutim, nutricionisti tvrde da se ta hrana jednostavno metabolizuje do šećera i stvara povišeni šećer u krvi. To nije dobro jer se neće sagorjeti za energiju, već će se pohraniti kao mast.

Začinjena hrana

Možda vam je Iznenađujuće, ali začinjena hrana nije dobra za večeru. Nutricionistkinja Karen Z. Berg rekla je da takva hrana može prouzrokovati žgaravicu, posebno ako krenete na spavanje nedugo nakon što je konzumirate.

Jednostavni ugljieni hidrati

Iako ugljeni hidrati mogu biti dobri za vas, obično ih nije dobro jesti uveče. Stručnjak za ishranu Kieron Foster objasnio je da je to hrana s visokim glikemijskim indeksom, što u osnovni znači da se brzo apsorbuje u krvotok. Dakle, ako ne vježbate i ne trošite te šećere kao izvor goriva, pretvoriće se u masnoću i pohraniti u tijelu, čime će se povećati i težina. To uključuje namirnice poput krompira, tjestenine, pice, kolača, gaziranih pića, voćnih sokova, hljeba, sokova itd.

Masna hrana

Koliko god masna hrana bila izvor zadovoljstva, naročito nakon dugog dana, trebali biste da se oduprete iskušenju da je pojedete za večeru. Berg je objasnila da ovu hranu treba ograničiti kao dio zdrave ishrane, posebno noću jer je teško vari i ostavlja trag na vašem gastrointestinalnom traktu.

Alkohol

Nutricionistkinja Berg kaže da konzumiranje alkohola može učiniti da ogladnite i žudite za ugljenim hidratima. To može dovesti do prejedanja, što će vam samo pogoršati noć. Takođe, iako alkohol može pomoći da zaspite, istraživanja pokazuju da značajno smanjuje ukupan kvalitet sna.

Čokolada

Iako skoro svi vole da pijedu čokoladu za desert, Berg tvrdi da ima kofein i da vas može spriječiti da zaspite

Povezane vijesti