PARLAMENTARNA VEĆINA BEZ KONKRETNOG DOGOVORA

➡️VLADA DA IMA 16 RESORA I TRI POTPREDSJEDNIKA

Kako smo ranije javili sastanak premijera sa predstavnicima parlamentarne većine održan je danas.

Lideri parlamentarne većine ističu da je premijer poručio da mu je prihvatljivo sve što se dogovori parlamentarna većina, ali da URA ostaje pri svom stavu.

Na ovom sastanku, između ostalog, Krivokapić je od partija većine tražio da se do 8. oktobra pojedinačno „pisano izjašnjenje, sugestiju, izmjenu i dopunu“, kako bi konačnu strukturu usaglasili do 10. oktobra.

➡️U predlogu se navodi da bi Vlada sa novom strukturom trebalo da ima tri potpredsjednika i 16 resora.

➡️Ranije je predloženo da rekonstruisana Vlada ima 18 resora.

➡️Resori koji su se pokazali kao previše obimni za, kako je navedeno, dobro upravljanje, trebalo bi da se dijele na dva, a to su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo kapitalnih investicija, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Za odabir kandidata koji će biti imenovani za ministre, poželjno je predložiti više kandidata i biografija, „pri čemu premijer obavlja razgovore sa potencijalnim kandidatima“ navedeno je u predlogu.

U istom predlogu stoji da će nakon obavljenih razgovora, premijer prezentovati svoje stavove i utiske o kandidatima, onim političkim subjektima koji su ih predložili.

Navodi se i da sporazum od 9. septembra 2020. ostaje polazna osnova za buduću saradnju.

„Izbori ne mogu riješiti političku krizu i narodna volja, iskazana 30. avgusta 2020. godine, treba da obezbijedi kontinuitet zajedničkog djelovanja tri koalicije do redovnih izbora 2024. godine. Sve razlike i sporna gledišta treba da budu u statusa moratorijuma. Učešće predstavnika manjinskih naroda u Vladi je osobito poželjno“, piše u predlogu.

Sastanku su prisustvovali Vladimir Joković (SNP), Miodrag Lekić (Demos), Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora), Milan Knežević (DNP), Andrija Mandić (NOVA), Branko Radulović (PzP), Maksim Vučinić (Radnička partija), Marko Milačić (Prava Crna Gora), Boris Bogdanović (Demokrate), Miloš Konatar (GP URA), i Srđan Pavićević (CIVIS).

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne