Parlamentarna većina podnijela inicijativu za istragu o aferi ‘‘Možur‘‘

Inicijativu su potpisali svi poslanici parlamentarne većine

Poslanici parlamentarne većine predali su u skupštinsku proceduru inicijativu za formiranje parlamentarne istrage i formiranja Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima koja se odnose na rad državnih organa i drugih subjekata u vezi sa projektom vjetroelektrane Možura.

Istakli su da su razlozi otvaranja parlamentarne istrage i obrazovanja Odbora sadržani u činjenici da se radi o jednoj velikoj međunarodnoj korupcionaškoj aferi čiji kraci vode do Crne Gore i posla u vezi sa davanjem u zakup, izgradnjom i radom vjetroelektrane na Možuri. Po podacima koji su bili dostupni može se zaključiti da se u Crnoj Gori nalaze veoma važni dokazi o postojanju višemilionske korupcije u projektu koji će državu, dodatno, kroz ugovor o subvencionisanoj struji za 12 godina, koštati 115 miliona evra.

„Kompanija „Mozura Wind Park”, koja upravlja kontroverznim projektom vjetroelektrana na brdu Možura između Bara i Ulcinja, godinama posluje preko Prve banke, u kojoj je pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović, brat predsjednika države Mila Đukanovića, što se može zaključiti na osnovu dokumentacije koja je prikupljena tokom novinarske istrage. Nažalost, kao žrtvu imamo novinarku sa Malte, gospođu Dafnu Kaurana Galiciju koja je svojim životom platila zbog činjenica do kojih je došla kao novinar istraživač, a čiji sin takođe istraživački novinar, gospodin Metju Kaurana Galicija je izjavio da je njegova majka – u vrijeme kada je ubijena, istraživala sve ljude koji su bili uključeni u ovaj dogovor u Crnoj Gori.
Vrh vlasti u Malti koji je zbog ove afere morao da podnese ostavku je u ovom poslu bio povezan sa određenim krugovima tadašnje vlasti u Crnoj Gori“ saopštila je potpredsjednica Skupštine Crne Gore.

Kako je navela, zato je prisutna osnovana sumnja da je rad nadležnih organa, pojedinaca iz vrha vlasti i nekih crnogorskih firmi bio protivzakonit, te da su država i građani kao poreski obveznici u ovom poslu, pretrpjeli višemilionsku štetu, a da Vlada Crne Gore i drugi nadležni organi nijesu preduzimali mjere, radnje i aktivnosti koji su po Ustavu i zakonu bili dužni preduzeti u zaštiti državne imovine, već naprotiv, sumnja se da su bili dio ovog koruptivnog posla.

„Inicijativu su potpisali svi poslanici parlamentarne većine. Rok za sprovođenje parlamentarne istrage je sto dvadeset dana od dana stupanja na snagu Odluke o parlamentarnoj istrazi“ navela je Bošnjak.

Izvor: portal Dan

Povezane vijesti