Patrijarh Porfirije: Ne prihvatamo nijedan model o Kosovu koji se protivi Jevanđelju

„Poštovanje i zaštita ljudskih i posebno vjerskih prava predstavljaju univerzalnu civilizacijsku vrijednost i pripadaju svima“

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije poručio je danas da posle osam vjekova neprekinutog prisustva na prostoru Kosova i Metohije (KiM), SPC ne može da bude predmet bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma o statusu Kosova i Metohije.

– Poštovanje i zaštita ljudskih i posebno vjerskih prava predstavljaju univerzalnu civilizacijsku vrijednost i pripadaju svima – rekao je patrijarh Porfirije na skupu „Kosovo i Metohija, istorija i kulturno nasleđe“ na Bogoslovskom fakultetu.

On je istakao da ta prava ne mogu biti dio statusnih pregovora i političkih sporazuma jer se podrazumijevaju i zagarantovana su međunarodnim pravnim aktima.

– SPC ne može da prihvati nijedan pravni i politički model ako se protivi jevanđelju i njenom osmovjekovnom postojanju na KiM – rekao je Porfirije.

On je pozvao na dijalog kosovsko-metohijske Albance.

– Ima mjesta na KiM za sve i još uvijek ima mjesta za dijalog o životu ljudi – istakao je patrijarh Porfirije.

Francusko – njemački predlog, odnosno evropski plan normalizacije odnosa Beograda i Prištine, predviđa formalizaciju statusa SPC na Kosovu i Metohiji.

Povezane vijesti

Italijanke koje se bore protiv mafije

U regiji Pulja grupa žena se suprotstavlja mafijaškim strukturama moći, izlažući se velikim ličnim rizicima To je bio prizor iz filma “Kum”. U noći prvog

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –