Patrijarh Porfirije: Pomolimo se i zapalimo svijeće za stradale u Vukovaru

Uputimo molitvu za sve koji su nestali i kojima se ne zna grob, poručio je patrijarh

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije pozvao je danas vjernike na liturgiji u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu da zapale svijeće za sve stradale i nestale u Vukovaru, javlja Portal Novosti.

„Ovih dana vrši se pomen i sjećanje na one koji su postradali u Vukovaru. Upravo u jevanđeljskom kontekstu, u pozivu Božjem da služimo Hristovoj volji, a to znači modelu savršenog čovjeka, čoveka slobode, vjere, ljubavi i nade, gdje nas Gospod poziva da služimo svijetu i da njegov sistem vrijednosti bude i naš, sjećamo se svih postradalih nevinih žrtava u Vukovaru. Znamo da je čovjekov život svetinja i da oduzeti nekome život jeste udar na svetinju i uzimanje svetinje. Vukovar je bio grad simbol saživota različitosti i zajednice u kojoj postoje oni koji su različiti po raznim parametrima. Danas se gotovo prepolovio. Molim vas da, kao i svake godine, upalimo jednu molitvenu svijeću za sve koji su tamo postradali. Kao i da uputimo molitvu za sve koji su nestali i kojima se ne zna grob“ kazao je patrijarh.

Također je pozvao vjernike da upute molitvu kao izraz vjere i ljubavi prema čovjeku kao takvom.

„Da budemo ljudi mira, da volimo druge i različite i tim putem afirmiramo sebe, jer samo kroz dijeljenje postajemo bogatiji. Molim vas da uputimo molitvu za sve postradale u Vukovaru, za sve nevine žrtve i da molimo Boga da u svijetu među ljudima vladaju mir, razumijevanje i poštovanje, jer Zemlja je toliko lijepa i bogata da ima mjesta za sve i svako koristeći svoje potencijale može tu Zemlju da ukrašava i obogaćuje sobom. Naša vjera nas obavezuje da svugdje ispunjavamo jevanđelje Božje kao zakon svoga života“ zaključio je patrijarh.

Povezane vijesti