Patrijarh Porfirije: Pomolimo se i zapalimo svijeće za stradale u Vukovaru

Uputimo molitvu za sve koji su nestali i kojima se ne zna grob, poručio je patrijarh

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije pozvao je danas vjernike na liturgiji u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu da zapale svijeće za sve stradale i nestale u Vukovaru, javlja Portal Novosti.

„Ovih dana vrši se pomen i sjećanje na one koji su postradali u Vukovaru. Upravo u jevanđeljskom kontekstu, u pozivu Božjem da služimo Hristovoj volji, a to znači modelu savršenog čovjeka, čoveka slobode, vjere, ljubavi i nade, gdje nas Gospod poziva da služimo svijetu i da njegov sistem vrijednosti bude i naš, sjećamo se svih postradalih nevinih žrtava u Vukovaru. Znamo da je čovjekov život svetinja i da oduzeti nekome život jeste udar na svetinju i uzimanje svetinje. Vukovar je bio grad simbol saživota različitosti i zajednice u kojoj postoje oni koji su različiti po raznim parametrima. Danas se gotovo prepolovio. Molim vas da, kao i svake godine, upalimo jednu molitvenu svijeću za sve koji su tamo postradali. Kao i da uputimo molitvu za sve koji su nestali i kojima se ne zna grob“ kazao je patrijarh.

Također je pozvao vjernike da upute molitvu kao izraz vjere i ljubavi prema čovjeku kao takvom.

„Da budemo ljudi mira, da volimo druge i različite i tim putem afirmiramo sebe, jer samo kroz dijeljenje postajemo bogatiji. Molim vas da uputimo molitvu za sve postradale u Vukovaru, za sve nevine žrtve i da molimo Boga da u svijetu među ljudima vladaju mir, razumijevanje i poštovanje, jer Zemlja je toliko lijepa i bogata da ima mjesta za sve i svako koristeći svoje potencijale može tu Zemlju da ukrašava i obogaćuje sobom. Naša vjera nas obavezuje da svugdje ispunjavamo jevanđelje Božje kao zakon svoga života“ zaključio je patrijarh.

Povezane vijesti

Lekić izlazi na crtu Đukanoviću?

Partiјe pobјednice na izborima 20. avgusta 2020. godine očigledno smatraјu da sadašnji predsјednik Crne Gore Milo Đukanović predstavlja naјveću smetnju konstituisanju njihove vlasti Dio parlamentarne