Patrijarh Porfirije u ponedjeljak u Ohridu vodi službu ujedinjenja makedonske i srpske crkve

Na zajedničkoj službi, koju će voditi patrijarh Porfirije, služiće samo episkop deljadro-ilindenski Joakim iz POA, a ostale vladike će molitveno učestvovati u službi

Patrijarh Srpke pravoslavne crkve (SPC) Porfirije vodiće u ponedjeljak u Ohridu službu ujedinjenja Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC – OA) i Pravovoslavne ohridske arhiepiskopije (POA), objavio je portal Religija.mk.

Kako se navodi, u ponedjeljak, 5. juna u hramu Svete Sofije u Ohridu, MPC – OA i POA će se zvanično ujediniti u jednu crkvu, odnosno četiri vladike POA se zajedeno sa sveštenicima (iz okrilja SPC) vraćaju u MPC.

Prema informaciji portala Religija.mk, na zajedničkoj službi, koju će voditi patrijarh Porfirije, služiće samo episkop deljadro-ilindenski Joakim iz POA, a ostale vladike će molitveno učestvovati u službi.

Patrijarhu Porfiriju će sasluživati arhiepiskop MPC – OA Stefan i trojica vladika te crkve koji ustupaju djelove svojih eparhija novim vladikama iz POA, crkve koju vodi arhiepiskop Jovan Vraniševski, egzarh svih eparhija SPC u Severnoj Makedoniji.

( BETA )

Povezane vijesti

Od sjutra kreće akcija Stop inflaciji

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće sjutra, a građane, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena preko 100 artikala. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u