Paunović: SNP nikada nije bila prepreka bilo kakvim dogovorima većine od 30. avgusta 2020. godine

Politička situacija u Crnoj Gori je loša. Veliki su sukobi na političkoj sceni i atmosfera je generalno zatrovana. Svi pričaju o nekim razgovorima, kompromisima, kvalifikovanoj većini, pomirenju i putu ka EU, a u stvari se ponašaju potpuno suprotno i neodgovorno, kazala je za IN4S, poslanica Socijalističke narodne partije Milosava Mira Paunović.

Isti oni politički subjekti, kako je kazala, koji su odbili dogovore i prije formiranja 43. Vlade i u procesu formiranja 43. Vlade, kada su pregovori većine od 30. avgusta bili organizovani, odbili su dogovor i sada. To su svakako Demokrate, jer očigledno njima nije partner bio ni tada, a ni sada ni SNP, ni DF, ni URA. Puna su im usta dogovora „stare većine“, a ni sa kim od tih konstituenata nisu u „dobrim odnosima“, tako da je svima jasno da je ta priča prazna. Izglasali su nepovjerenje 43. Vladi, bez ikakvog daljeg plana i rješenja. Ako je istina da neće koalirati sa DPS-om, a situacija je već takva kakva je, onda ne vidim nikakvo dalje rješenje osim nastavka blokade izvršne vlasti, a vidimo i najavu blokade zakonodavne vlasti u vidu smjene predsjednice Skupštine Crne Gore od strane istog političkog subjekta.

Upravo su oni u prethodnom periodu, potpomognuti od strane pojedinih poslanika, bili ti koji su blokirali i dogovore oko Tužilačkog savjeta više od pola godine i na taj način su pomogli da Milivoje Katnić ostane na mjestu SDT-a sve do penzije, a u međuvremenu da se mnogi dokazi unište, sakriju i mnogi osumnjičeni za kriminal pobjegnu iz Crne Gore, što nam je pokazala i afera „sky aplikacije„, istakla je Paunović i dodala:

SNP nikada nije bio prepreka tim dogovorima, nikada nismo sporili ni jednog predloženog kandidata, a sada kada vidimo očigledni napredak SDT-a slušamo da su oni bili ti koji su dali doprinos deblokadi tužilaštva. Upravo je bilo suprotno i to je jedina istina.

Šta će se dalje dešavati i da li će doći do formiranja političke vlade na principu 30. avgusta, tj. da li je došlo do zakulisnih dogovora sa DPS-om, nasuprot ispruženoj ruci DF-a, SNP-a i URE, pokazaće vrijeme.

Što se tiče režima Mila Đukanovića, vrijeme je pokazalo da je ova politička opcija na koljenima. Sve lokalne izbore održane u međuvremenu su izgubili, a i ove će koji su u najavi uskoro. U poziciji su da podržavaju tuđa rješenja, a sve u strahu od rada SDT-a jer se jedna po jedna njihova perjanica privodi ruci pravde i koliko god da sabotiraju i vuku određene poteze ka blokadi države i vlasti neće izbjeći da se ovaj proces dovede do kraja. Jasno je da DPS nikada više neće imati ovoliko poslanika u parlamentu i da su upravo ovakvi potezi poslednji pokušaj da konsoliduju svoje biračko tijelo i pokušaju spasiti što se spasiti da. Upravo ih ovaj strah sprječava da se reformišu i ne bi me iznenadilo da na predstojećim predsjedničkim izborima ponovo Milo Đukanović bude kandidat, što je potvrda svega ovoga o čemu sam govorila.

U kakvom se stanju nalaze govori i činjenica da je 43. Vlada koju su manjinski podržali upravo potpisala Temeljni ugovor sa SPC, a kada je pripremljen Zakon o porijeklu imovine, koji uskoro treba da se nađe pred poslanicima, tada je vlada pala. Toliko o vraćanju DPS-a na vlast od strane 43. Vlade, a Demokrate koji su im kupili ovo malo vremena i dali šansu da još neko vrijeme kreiraju procese, treba da snose posledice pred sudom građana – na predstojećim izborima, što će narod svakako prepoznati.

(IN4s)

Povezane vijesti