Paunović: Vlada nije opravdala očekivanja SNP-a

Poslije godinu dana rada Vlade, ponoviću ono što je SNP u više navrata isticao, a to je da Vlada nikako nije opravdala naša očekivanja. Ni u jednom trenutku nijesmo bili smetnja radu ove Vlade, naprotiv trudili smo se da svojim političkim djelovanjem damo vjetar u leđa promjenama koje su došle posle 30 godina vlasti DPS-a i vrlo često smo se nalazili u arbitrarnoj ulozi i između svojih kolega u parlamentu. Da li smo kao partija dobili uvažavanje i konstruktivnost od druge strane- nijesmo, istakla je poslanica SNP-a u Skupštini Crne Gore Miroslava Mira Paunović.

Dodala je da su zajedno pristali, radi opšteg dobra, a na svoju štetu na koncept Vlade koja nije od strane građana neposredno birana na izborima, nadajući se da će sa takvom Vladom ipak ostvariti zadovoljavajuću saradnju, ali danas na žalost ističe da je ista izostala, a kako kaže osnovni problem sve ovo vrijeme je nedostatak komunikacije i saradnje između zakonodavne i izvršne vlasti-vlade i parlamenta-što je na kraju dovelo do situacije da od 41 poslanika aktuelne većine Vlada ima podršku jednog od njih.

“Građani svakodnevno imaju priliku da se uvjere u ignorantski odnos vlade prema parlamentu-najbolje reflektovan uz izostanke predstavnika Vlade sa skupštinskih odbora, kao i izostanak dogovora i saradnje prilikom izrade zakona-što u velikoj mjeri onemogućava obavljanje jedne od osnovnih funkcija parlameta-kontrolne funkcje. Takvih situacija nije bilo u prethodnim vladama”, kaže Paunović za naš portal Borba.

Takođe dodaje da veliki broj predizbornih obećanja je ostao neispunjen, ali da su svjesni da neka od njih zahtijevaju i protek vremena, stvaranje zakonskih preduslova, kao i obezbijeđene finansijske uslove, međutim ona koja to ne zahtijevaju, a ključni su faktor napretka naše države nijesu urađena, a prije svega misli na demontažu DPS sistema, koji još uvijek preko svojih partijskih vojnika, raspoređenih, čak i unaprijeđenih u svim državnim organima imaju ogroman uticaj na stanje u državi.

“Građani su očekivali promjene i ovo je jedno od naših velikih razočarenja u Vladu. Takođe nije došlo do potpisivanja temeljng ugovora sa SPC, što je u početku bio „osnovni postulat“ ove vlade. Birački spiskovi nijesu uređeni, nije došlo do popisa stanovništva Crne Gore, ali su zato cijene osnovnih životnih namirnica i goriva višetruko porasle”, rekla je ona-

Paunović ističe i da nezaposlenost građana nije smanjena, niti su u realnom sektoru stvoreni uslovi da do toga dođe, pa su i dalje državni organi i lokalne samouprave glavni poslodavci građanima Crne Gore.

“Zbog svega ovoga i mnogo drugih stvari, kao i odnosa ove Vlade prema SNP-u, koji ničim tome nije doprinio, naš stav je jasan od početka. Zalažemo se za neku novu Vladu u skladu sa dogovorom činioca parlamentarne većine i nadamo se da će uskoro do toga i doći”, zaključuje Paunović.

Izvor: portal Borba

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne