PAUNOVIĆ: ZAKON O NAKNADAMA ZA MAJKE TROJE I VIŠE DJECE IZVORNA IDEJA SNP-A

➡️Poslanica SNP-a Mira Paunović gostujući u emisiji „Naglas“ na RTCG-u, podsjetila je da je Zakon o naknadama za majke troje ili više djece izvorna ideja njene partije.

Podsjetimo, u parlamentu je usvojen amandman na budžet DF-a i SNP-a koji se odnosi na obezbjeđivanje finansijskih mogućnosti za vraćanje naknada za majke troje i više djece u iznosu od 25 miliona. Time naknade nijesu vraćene, već su za tu namjenu samo obezbijeđena sredstva u budžetu, a da bi se novac isplaćivao korisnicama potrebno je usvojiti novi zakon ili izmijeniti postojeći Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

„Zakon je korišten u politikantske svrhe i u od strane tadašnje vlasti i od strane tadašnje opozicije“, istakla je Paunović.

Cilj amandmana na budžet usvojenog u junu, kako je kkazala, nije bio pritisak na Vladu, nego je to bio dio njihovih predizbornih obećanja.

„Ovdje se radi o stečenim pravima i Ustavni sud je kriv što su stečena prava ukinuta“, rekla je Paunović.

Članica Koordinacionog tima majki Crne Gore Željka Savković je saopštila da ih nije kontaktirao iz nove vlasti. Navela je da su premijera Zdravka Krivokapića kontaktirale u januaru i tražile sastanak na kojem bi bili prisutni vicepremijer Dritan Abazović i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

➡️Usvojiti novi zakon

Popović je navela da se nekadašnji zakon ne može vratiti u pravni sistem jer je već proglašen neustavnim.

Prema njenim riječima, poslanici sada treba da preuzmu obavezu da izrade zakon koji bi obuhvatio sve kategorije žena, jer je prošli zakon proglašen diskriminatorskim jer je tretirao samo majke sa troje ili više djece.

Savković je odgovorila da sve to zvuči lijepo, ali da su Demokrate od 2016. godine imale vremena da do detalja razrade taj zakon.

Ona je podsjetila da su partije iz sadašnje vlasti, kada su bile u opoziciji potpisale da će vratiti majkama naknade.

Poslanica SNP-a Mira Paunović smatra da je potreban revzija zakonskih rješenja i da Vlada treba da uradi procjenu finansijjske održivosti, jer je bitno da se naknade vrate.

„Naivna očekivanja da će majke dobiti naknade“

Pravnik i građanski aktivista Budislav Minić je ocijenio da je od starta riječ o politikanskom pristupu.

On je kazao da, iz ugla građanskog aktiviste, smatra naivnim očekivanjem da će majke dobiti naknade.

„To mišljenje je formirano na bazi iskustva sa crnogorskim političkim elitama, bilo da su na vlasti ili u opoziciji, koje se ponašaju na gotovo istovjetan način“, kazala je Paunović.

Povezane vijesti