Pejovića sumnjiče da je falsifikovao fakture

Prema podacima do kojih je TVCG došla, u daljem toku postupka biće neophodno saslušanje predstavnika firmi: Dekar DOO, Cabrio DOO, Mecauto DOO, Okov DOO, Castelana CO DOO, Servito team DOO, VR Vujović DOO. 

Iz Uprave policije su ranije saopštili da je te fakture upotrijebio kao prave.

“Knjižeći ih na konto dobavljača u pravnom licu ,,Montenegro prevoz Pejović” i odstavljao i Poreskoj upravi sa drugim lažnim podacima i činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje poreske obaveze i na taj način ostvario pravo na povraćaj PDV-a u iznosu 1.019.791 eura, koje je potom podigao u gotovom”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Pejovića sumnjiče da je Upravi carina dostavljao i falsifikovanu dokumentaciju o navodnoj potrošnji goriva.

“Kako bi bez osnova, ostvario pravo na povraćaj sredstava od dijela plaćene akcize prilikom nabavke goriva, jer je ovo gorivo sipano u taksi vozila na koje po Zakonu o akcizi nema pravo na povraćaj dijela plaćene akcize. Na ovaj način je sa računa Uprave carina prebačen novac u iznosu od 312.869 eura, koji je kasnije podignut u gotovom”.

Pejovićev advokat, Damir Lekić, kazao je juče da je krivična prijava obimna ali da u njoj, nije sve tačno.

Njegov branjenik, pred tužiteljkom nije htio da iznosi odbranu jer nije bio u stanju da to uradi, istakao je Lekić.

“On je u jednom posebnom sad stanju, juče mu je bio ćerki rođendan, lišen je slobode na dan kada mu se ćerka rodila, i nije želio da danas iznosi bilo kakvu odbranu jer nije bio u stanju zbog toga juče a danas smo ovdje bili skoro cijeli dan. Odlučio je da ne iznosi odbranu ali se stavlja na puno raspolaganje nadležnim organima i iznijeće sve činjenice i okolnosti koje su bitne za ovaj postupak. S tim da smo zamolili državnu tužiteljku da narednih dana, podnesemo predlog za ponovno saslušanje”, kazao je Lekić.

Pejovićev branilac ističe da se u ovom slučaju provjeravaju i druga pravna lica, knjigovođe, određeni službenici Poreske uprave te da je Pejovićevo saslušanje prva radnja u ovom postupku.

“U kojem smjeru će to otići to samo državno tužilaštvo sad zna. Još uvijek nemamo mogućnost ni da izvršimo uvid u spise predmeta. Rekao sam da je krivična prijava zaista ogromna.”

Državna tužiteljka u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, Snežana Šišević nam je kazala da se u ovom slučaju preduzimaju i da će se preduzimati i druge radnje.

“Kako bi se utvrdile određene okolnosti koje moguće mogu dovesti i uvezati u svu ovu priču i neka druga lica”, istakla je Šišević.

Podsjećamo, Pejoviću koji je osumnjičen za prevaru i utaju poreza i doprinosa, krivičnom prijavom stavljeno je na teret da je oštetio budžet Crne Gore za oko 1,3 miliona eura.

Izvor: RTCG
Foto: RTCG

Povezane vijesti

U Kolumbiji ubijen Žabljačanin

Pogođen je sa tri hica, a tamošnje vlasti pokušavaju da identifikuju ubice uz pomoć snimaka sa nadzornih kamera Žabljačanin S.M ubijen je juče oko podne