Pekari predlažu 70 centi za bijelu veknu

Grupacija pekara pri Privrednoj komori uputila je trgovačkim lancima prijedlog da od 1. januara cijena osnovnog hljeba u Crnoj Gori bude 58 centi bez PDV-a, odnosno 70 centi u maloprodaji, uz napomenu da vladina odluka o zamrzavanju cijena ističe 31. decembra, kazao je za Pobjedu direktor Uniprom pekare i zamjenik predsjednika Grupacije Vesko Nikolić, dodajući da će isti prijedlog dostaviti i resornom ministarstvu.

Očekuje da bi sastanak sa trgovcima i predstavnicima ministarstava kapitalnih investicija, ekonomskog razvoja i poljoprivrede trebalo da bude održan sredinom sedmice.

Nikolić je, imajući u vidu energetsku krizu, ukazao i da u Srbiji od 1. januara najavljuju poskupljenje struje, čija će cijena biti gotovo duplirana, pa je za očekivati da se i to odrazi na cijenu sirovina.

Na pitanje da li su poskupljivali ostale vrste hljeba, Nikolić navodi da industrijske pekare u koje spada Uniprom, Inpek i Don don, od avgusta, kada je ova odluka u primjeni, nijesu povećavale cijene, ali nema informaciju da li to važi i za privatne pekare.

Trgovci, kako je naveo, imaju razumijevanja za njihov prijedlog, navodeći da je to realno poskupljenje, ali sugerišu da javnost o tome mora biti obaviještena od strane ministarstava.

Nikolić je ranije ocijenio da je odluka o zamrzavanju cijene bijele vekne od 600 grama na 40, odnosno 50 centi imala smisla u momentu donošenja, ali da su već polovinom septembra poskupili i brašno i energenti.

Naveo je da su samo tokom posljednja dva mjeseca sirovine poskupile 50 do 150 posto.

Prema posljednjim podacima sa Novosadske robne berze, pšenica se prodavala za 28 centi po kilogramu, dok je ta cijena početkom jula bila 18 centi. Na svjetskim berzama u Parizu, Čikagu i Mineapolisu cijena pšenice se prošle nedjelje kretala između 25 i 26 centi po kilogramu.

Nikolić je ranije ukazao da je apsurdno zamrzavati cijenu hljeba, imajući u vidu da su pšenica i energenti berzanske robe.

Izvor: portal RTCG

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne