Petar Božović: Njegoševa „Luča Mikrokozma“ je najveće filozofsko djelo u Srba

Što je „Božanstvena komedija“ za Italijane to je „Luča Mikrokozma“ za Srbe, kaže glumački bard

Glumački bard Petar Božović izvešće večeras i sjutra u pozorištu „Teatrijum“ u Kapetan Mišinom zdanju, u Beogradu čuveni komad koju je radio po djelu Petra II Petrovića Njegoša „Luča mikrokozma“.

Božovića će pratiti hor Prvog beogradskog pjevačkog društva, koje sledeće godine slavi 170 godina postojanja.

Komad u svojoj režiji i adaptaciji Božović je premijerno izveo 2013. godine, a gostovao je od tada u raznim sredinama od Temišvara do Osijeka.

Riječ je o pozorišnom događaju koji se, nažalost, izvodi rijetko ali je svako njegovo igranje ispraćeno do poslednjeg mjesta.

Podsjetimo, u jesen 2014. godine Božović je izveo ovaj komad kako bi pomogao Kolarcu, a sa tim je naslovom priredio i dobrotvorno veče za Atelje 212.

– „Luča mikrokozma“ je najveće filozofsko-religijsko djelo u Srba. Što je „Božanstvena komedija“ za Italijane to je „Luča Mikrokozma“ za Srbe. Želim da ljude oslobodim neopravdanog straha da je ovo Njegoševa „teška knjiga“ puna dubokih filozofskih razmišljanja. „Luča Mikrokozma“ nam govori o osnovnim koordinatama svijeta i čovjekovom mestu u njemu – poručuje Božović

Povezane vijesti

UP objavila hronologiju dešavanja na Cetinju

„U interesu javnosti, ukazujemo da na osnovu prikupljenih saznanja postoje indicije, zasnovane na iskazima lica iz neposrednog okruženja V.B., koje su ukazivale na promjene u