Petar Prvi Petrović Njegoš – Osnivač moderne Crne Gore

Demokrit, Grk, kaže da je dobro upravljana država najveća sreća. U tome se sve drugo nalazi. Ako je ona zdrava, sve je zdravo. Ako ona propada, sve propada. Zapisano je i da ne treba sebi pribavljati moć protiv opšteg dobra. Isti taj čovjek tvrdi da budalama nije učitelj riječ, nego nesreća

Piše: Vlatko Simunović

Slušam izvještaje s nekoliko skupova na kojima se ovih dana razgovara o sudbini Crne Gore. Kažu da nikad Evropa nije bila bliže Crnoj Gori, ali Crna Gora danas nikad nije dalje od Evrope. To je, tvrde, rekao jedan evropski zvaničnik. Da sam dokon razbijao bih glavu tražeći odgovor na pitanje koja je stilska figura u osnovi tog stava. Nemam više vremena. I Demokrit mi je pri ruci. Neko davno izdanje Matice Hvratske. Sloveni su se nekad davno bavili atomistima. I tu nađem jedan zgodan fragment. Kazano je : Ako ne razumiješ neke pohvale, smatraj da ti taj laska.

E, baš nas, laskajući Evropi, “nahvali” juče taj Evropljanin .

Trudimo se oko tuđih stvari i ne poznajemo svoje. I što da se radi? Najbolje, ništa.

Volite se. I pazite jedni druge. Svaki dan i svaki sat. To je najviše što u ovom trenutku možete učiniti. To je uvijek najviše što možete učiniti za Evropljanina u sebi i Crnu Goru u Evropi. To je jedino što možete učiniti…

PETAR PRVI

Sjedimo ljetos ja i moj otac. Pijem pivo. Odjednom se razgovor zakotrlja u za mene neočekivanom smjeru. On me pita : Ko je od Crnogoraca koji su držali u rukama sudbinu Crne Gore u njoj ostavio najdublji trag? Na početku, ne znam što da mu odgovorim. Na kraju, sjetim se Svetog Petra Cetinjskog. Potom dobijem još jedno pitanje: Što je to on učinio?

Kažem: Spokojno i mirne duše prihvatio je obavezu da sačuva Crnu Goru.

Odgovara: Savjetovao je vjerno i pošteno Crnogorce da u miru i ljubavi među sobom i sa svakim okolo sebe žive. Nije to malo…

Složimo se da je stvarno, to ključna razlika između Petra Prvog Petrovića Njegoša i svih koji su se i prije i poslije njega vladali Crnom Gorom. On je čuvao i sačuvao Crnu Goru. Svi ostali, lukavstvom i nemirom, čuvali su sebe u Crnoj Gori.

POSLANICE

Ovo bi mi mogao biti prvi oktobar bez njega. Mog oca. Biće to i oproštaj od njegove biblioteke. Imao je čudan kriterijum čuvanja knjiga. Smijao se skorojevićkoj potrebi da superiornost svoje biblioteka nad njegovom ilustrujem brojem naslova. Svaku novu hiljadu mojih knjiga osporavao je tvrdnjom da nije važno koliko knjiga imaš i govorio da je važno da su one koje zanoće pod tvojim krovom dobre i prave.

Gomilao sam izdanja Poslanica Mitropolita crnogorskog Petra I. On se držao svog primjerka. Izdanje Cetinjskog istorijskog društva iz 1935. Stara škola.

Kad sve ovo prođe pažljivo ću pogledati sadržaje svih tih knjiga. Nekad je zanimljivo čitati što je na crnogorskom Crnogorcima mogao da kaže čovjek koji je govorio italijanski, njemački, ruski i engleski jezik…Gipkost tog jezika. To te vezuje i obavezuje. Uvijek je važno uporediti ga s uniformnim jezikom i djelima naših vladara koji se služe jednim ili nijednim od evropskih evropskih jezika. Između ostalog, tako shvatite da zaboravljanje vlastitih mana rađa drskost.

Ne kažem to ja. To iz mene progovara stari dobri Demokrit.

Ja vjerujem da je Petar Prvi Petrović osnivač moderne Crne Gore. Njegova riječ je i riječ naše epohe. Njegov jezik naš jezik.

Evo vam nešto iz Poslanice Njegušima, pisane 1823. Savjetuje ih da se junaštva prođu i s komšijama “u miru stoje”.

-”Pitali su jednoga mudroga i prosvijećenoga čelovjeka: koji je prijatelj najbolji i koja zemlja jest najbolja? Ovi je odgovorio da je dobar susjed najbolji prijatelj i zemlja da jest najbolja, koja se najbliže kući nahodi. Ja mislim da je pogodio… Vaši susjedi biće vam dobri i najbolji prijatelji i vi ćete uživati njihovu ljubav i prijateljstvo, ako od svoje strane budete ravnim načinom odgovarali i učinili se dostojni susjedske ljubavi i prijateljstva.”

Da su ga poslušali i da su ga mogli čuti, da su ga čitali njeni “modernizatori”, Crna Gora danas ne bi bila samo iluzija duha i osjećaj. Bila bi država. Uništili smo humanost njene supstance. Jurimo li trčke i još jednu svoju i njenu pogibelj?

(RTCG)

Povezane vijesti