Petrovski post počinje u ponedeljak

U toku ovog posta ponedjeljak, srijeda i petak se poste na vodi. Utorak i četvrtak se poste na ulju, dok su subota i nedelja na ribi

Nakon trapave nedelje ili Duhovske nedelje počinje post koji traje sve do Petrovdana, praznika Svetih apostola Petra i Pavla koji se obilježava 12. jula.

Petrovski post jedan je od četiri velika posta vjernika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Iako manje strožiji od Božićnog posta, tokom posta Svetih Apostola ne jede se meso, bijeli mrs i jaja.

U toku ovog posta ponedjeljak, srijeda i petak se poste na vodi. Utorak i četvrtak se poste na ulju, dok su subota i nedelja na ribi.

Početak Petrovskog posta je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak je nepokretan. Tako Apostolski post najkraće može da traje jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.

Svrha posta ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, riječi i djela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primjer potom slijedili Bogorodica i apostoli.

Ovaj post ustanovljen je na osnovu uspomene na Apostole koji su posle Silaska Svetoga Duha, a pre odlaska na propoved Svetog Jevanđelja, postili.

Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može trajati jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.

Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Na dan Rođenja Svetog Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u srijedu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u srijedu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.

Sveti Jovan Lestvičnik, veliki učitelj vjere, zapisao je u svojim poukama da je „post gašenje plamena tjelesne požude, odstranjenje rđavih misli, spas od ogrubelosti i olakšica sna.

Povezane vijesti