„Pjesnik ljubavi i vitez srca“: Na današnji dan rođen je Borisav Stanković

Na današnji dan, u vrijeme oslobađanja Srbije od Turaka 1876. godine, rođen je Borisav Stanković, koji je u svojoj bogatoj karijeri opisivao živote ljudi iz Južne Srbije i rodnog Vranja.

Jedan od najvećih pisaca srpske književnosti bio je duboko analitičan prema društvu, normama i imao je dubok uvid u psihologiju ljudi, koje je uspeo da prenese na papir.

Iako pripada književnom pravcu realizma, mnogi smatraju da je zbog njegovog stila pisanja i psihologiji likova bio jedan od začetnika moderne proze u Srba.

Prvi književni rad, pjesmu „Majka na grobu svog sina jedinca“ objavio je u časopisu Golub 1894. godine, dok „Koštanu“, odu tragedije ljudskih života, Bora je počeo da piše kad mu je bilo tek 24 godine.

Zbog niza prepravki, drama će ugledati svjetlost dana tek početkom 20. veka. Kada je ova drama pojavila u pozorištima, Stanković je bio ismijan jer je koristio dijalekat i izraze Južne Srbije.

Pisac će ostati upamćen između ostalog i po romanu „Nečista krv“, koji opisuje patrijarhalne odnose, ekonomsku nestabilnost i ženu rastrzanu u tako ustrojenom društvu. Kao i sva njegova djela, ovaj roman je svjedočanstvo tog vremena.

Svoj drugi roman, „Gazda Milan“, ostao je nedovršen, a danas škole i ulice nose ime ovog, prema riječima Jovana Dučića, „istinskog pjesnika ljubavi i viteza srca“

Povezane vijesti