Počela rekonstrukcija puta Mojkovac – Berane vrijedna 35 miliona eura

Rok za završetak radova je dvije godine

Rekonstrukcija magistralnog puta Mojkovac – Berane, od Lepenca do Berana, vrijedna 35 miliona eura zvanično je počela danas.

Premijer Dritan Abazović radove je obišao zajedno sa direktorom Uprave za saobraćaj Radomirom Vuksanovićem, predsjednicima opština Mojovac i Berane, Veskom Delićem i Vukom Todorovićem, državim sekretarom u Ministastvu kapitalnih investicija Admirom Šahmanovićem i predsjednikom Skupštine opštine Bijelo Polje Ernadom Suljevićem.

„Ovo je za crnogorske prilike zaista veliki projekat jer se ne dešava često da se odjednom rekonstruiše 40 kilometara nekog puta. Na ovaj način se nastavlja ulaganje u infrastrukturu kada je riječ o sjeveru države što je od strateškog značaja za cijelu Crnu Goru. Dobijanje novih i bezbjednih putnih pravaca značiće i veću pespektivu za razvoj biznisa i za mobilnost građana“ kazao je Abazović.

Premijer je, saopšteno je iz Vlade, dodao da će u fokusu Vade i ubuduće biti razvoj putne infrastrukture.

Vuksanović je kazao da će biti rekonstruisano 40 kilometara puta Mojkovac – Berane, dionica Lepanac – Ribarevina – Poda – Berane.

„Vrijednost radova, koje će finansirati Evropska investiciona banka, je 35 miliona eura, a izvođač je konzorcijum Štrabak – Bemax. Rok za završetak radova je dvije godine. Suvišno je govoriti koliki je značaj ove saobraćajnice za opštine koje joj gravitiruaju. To je jedna od glavnih žila kucavica za cijeli sjever“, kazao je Vuksanović.

Obradović je rekao da je riječ o važnoj saobraćajnici i iznio očekivanje da će završetkom radova biti dobijena moderna saobraćajnica koja će omogućiti bezbjedan saobraćaj i doprijenijeti razvoju cijelog sjevera Crne Gore.

Foto:Vlada CG

Delić je, saopšteno je iz Vlade, istakao posebnu važnost ove saobraćajnice za stanovinke Mojkovca zbog dnevne komunikacije i naslonjenosti na susjedno Bijelo Polje. Delić je naglasio da će u budućnosti to biti i veza Mojkovca sa autoputem kada prođe kroz Berane.

Šahmanović je rekao da je ovo samo jedan u nizu projekta unapređenja putne infrastructure na sjeveru, i izrazio nadu da će se to nastavi izgradnjom druge dionice autoputa do Andrijevice, izgradnjom puta Plav – Dečani i valorizacijom aero parka u Beranama.

Suljević je ističući da najduži dio dionice koja se rekostruiše prolazi kroz tu opštinu, apelovao je da se posebna pažnja, prilikom izvođenja radova, posveti u mjestu Zaton zbog blizine putu tamošnje osnovne škole, zbog bezbjednosti djece

Povezane vijesti