Počela sjednica Skupštine: Prva tačka Zakon o popisu

Upravo je počela sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se raspravljati, između ostalog, o Zakonu o popisu stanovništva

Dok iz opozicije smatraju da tekst nije usklađen sa Ustavom i zakonima, u vladajućoj većini očekuju njegovo usvajanje jer je, kako kažu, riječ o standardnoj praksi koja je važna za kreiranje politika.

Ranije je poslanica Demokratskog fronta (DF) Simonida Kordić kazala da je bez podataka iz popisa praktično nemoguće procijeniti trenutno stanje u državi.

Bez podataka iz popisa je praktično nemoguće procijeniti trenutno stanje u državi, dati trenutni presjek i ekonomskog stanja, socijalni potreba, kulturoloških potreba i svih onih aspekata života društva kojim se država inače bavi“, kazala je Kordić.

Opoziciji je zakon sporan zato što ne sadrži tačan termin organizovanja popisa, kao i zato što je, kakao ocjenjuju, u suprotsnosti sa Zakonom o strancima i registrom prebivališta.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković kazala je da je SDP ranije govorio da su oni za donošenje ovakvog zakona jer je to ustavna obaveza, ali nikako za donošenje zakona koji će ostaviti prostor za brojne zloupotrebe.

„Postoji jasna namjera parlamentarne većine, da se radi na urušavanju Crne Gore i njenog ustavnog poretka, po direktivi zvanične politike Beograd“, kazala je Vuksanović Stanković.

U Demokratskoj partiji socijalista smatraju da je za dio poslanika popis isključivo politički alat za uništavanje građanske Crne Gore kojim, kako u autorskom tekstu navodi poslanik Jevto Eraković, žele da pokažu kako je „srpski nacionalni korpus većina u našoj državi i da je to uvod u izmjenu Ustava“.

Predlog Zakona o popisu glasovima parlamentarne većine ranije je dobio zeleno svijetlo na Zakonodavnom i Odboru za ekonomiju

Povezane vijesti