Počeo upis djece u prvi razred osnovne škole

Danas do 12 sati, u 86 škola u Crnoj Gori zahtjev za upis u prvi razred je predat za 913 prvaka

U osnovnu školu, u skladu sa Zakonom, upisuju se djeca koja će u kalendarskoj godini, u kojoj počinju da pohađaju školu, navršiti šest godina života. To je saopšteno iz Ministarstva prosvete.

Podsjetićemo da je Ministarstvo prosvjete, imajući u vidu savremene društvene tokove, a izlazeći u susret potrebama građana, kreiralo elektronsku uslugu za građane, tako da putem portala www.upisi.edu.me roditelji/staratelji mogu elektronskim putem podnijeti zahtjev za upis djeteta u prvi razred osnovne škole. Danas do 12 sati, u 86 škola u Crnoj Gori zahtjev za upis u prvi razred je predat za 913 prvaka. Od tog broja, 823 zahtjeva za upis podnijeta su preko portala, dok su roditelji direktnim odlaskom u školu podnijeli zahtjev za upis 90 prvaka“ navode u saopštenju.

Dodaju da podaci iz prethodnih godina ukazuju da najveći broj roditelja/staratelja prijavljuje upis djece tokom aprila, ali naravno to mogu uraditi i u narednim mjesecima.

U školi se realizuje testiranje, potom formiranje odjeljenja učenika u smislu priprema za početak nove školske godine, do kada je neophodno završiti sve aktivnosti oko upisa. Razgovor sa djetetom obavlja se u prijatnoj atmosferi sa predstavnikom pedagoško-psihološke službe, odnosno sa školskim pedagogom ili psihologom i nije potrebna nikakva priprema djeteta“ zaključuju u saopštenju

Povezane vijesti