Počeo upis u vrtiće, trajaće do 15. juna

„Elektronski upis u predškolske ustanove obavlja preko portala www.upisi.edu.me, što roditeljima i starateljima znatno olakšava proceduru upisa, bez dolaska u ustanovu i prikupljanja dokumenata“, kaže se u saopštenju

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2023/24 godinu počeo je danas i trajaće do 15. juna, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Kako se navodi u saopštenju, to se odnosi na djecu koja se po prvi put upisuju u ustanovu ili djecu koja su tokom prethodne školske bila ispisana iz vrtića.

Iz Ministarstva su pojasnili da djeca koja su prethodne godine pohađala programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja samo potpisuju ugovor sa Upravom vrtića, za šta će datum naknadno biti objavljen.

„Elektronski upis u predškolske ustanove obavlja preko portala www.upisi.edu.me, što roditeljima i starateljima znatno olakšava proceduru upisa, bez dolaska u ustanovu i prikupljanja dokumenata“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, procedura iziskuje samo unošenje matičnog broja djeteta, čime se iz baze podataka povlače ostali potrebni podaci kao što je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda centara za socijalni rad i drugo.

Detaljno uputstvo za elektronski upis dostupno je na linku: https://bit.ly/3ODdy4E.

Iz Ministrstva su rekli da će portal biti dostupan do 15. juna, 24 sata dnevno.

Oni su naveli da je prošle godine elektronski upisano 5.889 djece u svim opštinama, što pokazuje značaj onlajn/online/ servisa za građane i građanke.

„Ukoliko roditelj ili staratelj nije u mogućnosti da dijete upiše elektronski, svakako postoji mogućnost upisa u samoj predškolskoj ustanovi“, rekli su iz Ministarstva.

Kako se navodi, cilj crnogorskog obrazovnog sistema i Ministarstva prosvjete u prvom redu jeste da sva djeca uzrasta od tri do šest godina budu uključena u sistem predškolskog obrazovanja.

„U protekloj školskoj godini otvoreno je više vaspitnih jedinica i interaktivnih službi širom Crne Gore, realizovana kampanja promocije upisa, poboljšan kvalitet rada u ustanova širom zemlje, a redovno je pružana i podrška ugroženim kategorijama i djeci romske i egipćanske populacije“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su rekli da je ovogodišnja kampanja elektronskog upisa sve djece u predškolske ustanove ustanove dio projekta „E-usluge i digitalna infrastruktura kao odgovor na COVID-19“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave

Povezane vijesti