Počinje zimsko računanje vremena

Večeras, u tri sata ujutro, počinje zimsko računanje vremena. Tada je potrebno pomjeriti kazaljke 60 minuta unazad.

Vraćanjem na zimsko računanje vremena sunce će ranije izlaziti, ali i zalaziti, pa će dani imati manje svijetla u popodnevnim satima.

Pomjeranje kazaljki sa ljetnjeg na zimsko računanje ubrzo bi moglo biti prošlost, s obzirom na to da je Evropski parlament još u martu 2019. godine izglasao ukidanje tog pravila do kraja 2021. godine.

Ovakvo računanje vremena je, smatra se, zapravo ispravno, a u njemu učestvuje otprilike 70 posto zemalja širom svijeta. Amerikanci pomjeraju satove prve nedjelje u martu, a vraćaju ih na standardno vrijeme prve nedjelje u oktobre. Evropljani ljetnje računanje vremena započinju zadnjom nedjeljom u martu i završavaju zadnjom nedjeljom u oktobru.

Spavanje sat vremena duže mnogi će dočekati s oduševljenjem, ali to ne znači da će povoljno uticati na biološki sat koji svako od nas ima u sebi. Ovo može uzrokovati stanje hroničnog umora, iscrpljenosti i glavobolje.

Povezane vijesti

Lekić izlazi na crtu Đukanoviću?

Partiјe pobјednice na izborima 20. avgusta 2020. godine očigledno smatraјu da sadašnji predsјednik Crne Gore Milo Đukanović predstavlja naјveću smetnju konstituisanju njihove vlasti Dio parlamentarne