Počinje zimsko računanje vremena

Večeras, u tri sata ujutro, počinje zimsko računanje vremena. Tada je potrebno pomjeriti kazaljke 60 minuta unazad.

Vraćanjem na zimsko računanje vremena sunce će ranije izlaziti, ali i zalaziti, pa će dani imati manje svijetla u popodnevnim satima.

Pomjeranje kazaljki sa ljetnjeg na zimsko računanje ubrzo bi moglo biti prošlost, s obzirom na to da je Evropski parlament još u martu 2019. godine izglasao ukidanje tog pravila do kraja 2021. godine.

Ovakvo računanje vremena je, smatra se, zapravo ispravno, a u njemu učestvuje otprilike 70 posto zemalja širom svijeta. Amerikanci pomjeraju satove prve nedjelje u martu, a vraćaju ih na standardno vrijeme prve nedjelje u oktobre. Evropljani ljetnje računanje vremena započinju zadnjom nedjeljom u martu i završavaju zadnjom nedjeljom u oktobru.

Spavanje sat vremena duže mnogi će dočekati s oduševljenjem, ali to ne znači da će povoljno uticati na biološki sat koji svako od nas ima u sebi. Ovo može uzrokovati stanje hroničnog umora, iscrpljenosti i glavobolje.

Povezane vijesti

U Kolumbiji ubijen Žabljačanin

Pogođen je sa tri hica, a tamošnje vlasti pokušavaju da identifikuju ubice uz pomoć snimaka sa nadzornih kamera Žabljačanin S.M ubijen je juče oko podne