Počnite već ujutru: Kardiolozi otkrivaju dodatak kafi koji snižava pritisak i reguliše nivo sećera u krvi

Ispijanje jedne do dvije šoljice kafe dnevno povezano je sa manjim rizikom od srčanih bolesti i do zastoja srca

Ispijanje kafe omiljeni je ritual većine ljudi. Mnogi ljudi ne mogu zamisliti početak dana bez ispijanja šoljice kafe. Istraživanja kažu da kafa može pozitivno uticati na naše zdravlje, ali moramo biti umjereni.

Kafa sama po sebi ima blagodati za zdravlje srca, ali dodavanje dvije kašičice kakaa (organskog bez dodanog šećera) može još više da poboljša te prednosti.

– Kao i zrna kafe, kakao prah sadrži flavanole koji djeluju protivupalno, opuštaju krvne sudove i poboljšavaju kontrolu šećera u krvi – kaže dr Niki Bart, kardiolog prenosi Živim.hr.

Pokazalo se da flavanoli smanjuju upalu i poboljšavaju protok krvi, što može pozitivno uticati na zdravlje srca opuštajući krvne sudove, čime se snižava krvni pritisak. Kakao je snažan antioksidans i jedan od najboljih prirodnih izvora gvožđa, a ako ga dodate kafi, poboljšaćete kognitivne sposobnosti i dobro raspoloženje.

Pored kakaa, u kafu možete da dodate i đumbir.

Ovaj napitak je dobar način da iskoristite zdravstvene prednosti đumbira, koji je poznat kao snažan antioksidans, smiruje upale, stomačne probleme, bolove u mišićima, snižava holesterol i stimuliše varenje.

Povezane vijesti