Podgorica: Novo šetalište pod vodom, Bemax izvođač radova

Novo šetalište u Podgorici pod vodom, voda na šetalištu se zadržava jer nije kvalitetno urađeno

Iz Glavnog grada kažu da je šetalište donacija Bemaksa, te da vrijednost još nije poznata, a na sajtu ove kompanije piše da su radovi vrijedni 250.000 eura.

Šetalište uz Moraču, od Sastavaka do plaže Labud, u Podgorici koje je izgrađeno u okviru rekonstrukcije Njegoševog parka, može se koristiti samo kada je lijepo vrijeme.

Foto: portal Dan

Po kiši se na stazi formiraju lokve i možete proći samo kroz vodu. Niz kaskadna stepeništa voda se sliva te je prosto nemoguće sići i ostati suv.

Ka rijeci su napravljeni odvodi, ali očigledno ne i nagib staze. Pošto objekat koji je poklonjen gradu još nije svečano otvoren možda sve bude izgledalo drugačije.

Arhitekta Andrija Markuš kaže da se voda na šetalištu zadržava jer nije kvalitetno urađeno.

„Staza mora da ima nagib ka Morači da se voda ne bi skupljala, jer ako ga nema to je propust. Kad se voda skuplja to znači da su ga radila nestručna lica. Ako se voda zadržava izvođač je dužan da na tom dijelu probije kanal ka Morači, da voda koja bi imala namjeru da se skupi odmah oteče. To šetalište trebalo je da se izvede po principu trotoara. Dobro je što su napravili zidiće prema Morači radi bezbjednosti, ali su morali veće odvode uraditi. Tu gdje se voda skuplja mora da se prošire otvori. To nije problematično, može se uraditi za jedan dan. Dovoljno je da se probije zidić, a sa druge strane mora biti neki kanalić, a ne samo zemlja. Sve to se mora završiti što prije jer ako voda krene da se sliva i sa gornje strane od parka onda će još veće količine da se skupljaju. Loše je da su ovo primijetili novinari i građani prije nego oni koji su ga radili“ smatra Markuš.

Prva faza izgradnje šetališta podrazumijeva radove na potezu od Sastavaka do plaže Labud u dužini od 400 metara.

Na sajtu Bemaksa naznačeno je da su zemljani radovi, koji podrazumijevaju iskop od 1.371 kubik u cjelosti završeni, a završeno je 95 odsto nasipa od 447 kubika i isto toliko procenata betonskih radova površine 791 kubik.

Na sajtu je istaknuto i da je vrijednost ugovorenih radova 250.000 eura.

Izvor: portal Dan

Povezane vijesti

Hana Ljuca ĐAK generacije Beranske Gimnazije

Čestitke! Odlukom Nastavničkog vijeća JU Gimnazije “Panto Mališić”, za učenicu generacije za školsku 2023/24. godinu izabrana je Hana Ljuca. Ona je učenica IV-2 odjeljenja.