Podignuta optužnica protiv Nrekića i četiri saradnika

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević dostavila je danas Višem sudu optužnicu protiv bivšeg prvog čovjeka Ulcinja Ljora Nrekića, ali četiri njegova saradnika koje terete za zlopupotrebu službenog položaja.

Osim Nrekića, optuženi su sekretar za budžet i finansije i aktuelni šef ulcinjskog DPS-a Sead Osmanović, bivši sekretar za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Gorana, načelnik Službe za zaštitu i spašavanje Saubih Mehmeti, sekretar Komunalne policije i bivši predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Milazim Mustafa, kao i tadašnji predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ilir Čapuni.

Oni se terete da su nezakonito zapošljavali u Opštini Ulcinj.

Priča o tome u žižu javnosti dospjela je početkom februara prošle godine, kada je tadašnji predsjednik Ljoro Nrekić u razgovoru za “Vijesti” priznao “da sve partije, pa i DPS, zapošljavaju po partijskoj liniji”.

Objelodanio je tada “da, pored 190 stalno zaposlenih, u lokalnoj samoupravi radi 90 osoba koje su tu stizale kako ih koja partija ubaci, i da problem partijskog zapošljavanja ne može brzo da iščezne”.

Na saslušanju u ulcinjskom tužilaštvu nakon hapšenja u januaru, Nrekić je kazao je da je lokalna vlast tokom 2020. zaposlila određeni broj ljudi, svjesna da krši važeće zakonske propise o zasnivanju radnih odnosa.

Prema istim saznanjima Vijesti, Nrekić je tada potvrdio da je lokalna vlast bila prinuđena da zapošljava na takav način, kako bi obezbijedila normalno funkcionisanje Opštine.

On je priznao i da nijedno novo zaposlenje, osim u tri slučaja, nije pratila imperativna saglasnost Ministarstva finansija, budući da je Opština u sanacionom planu.

Nrekićev pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović, koji brani i osumnijičenog Osmanovića, kazao je tada da njegovi branjenici nijesu prekršili zakon, propis ni opšti akt.

On tvrdi da njihova radnja nije imala za posljedicu štetu niti težu povredu prava drugog.

”Tačno je da nije bilo saglasnosti koje su tražili od ministra Radunovića da se odobri isplata ljudima koje je trebalo zaposliti i to su oni i kazali tužiocu. Rekli su i da je potreba nalagala zapošljavanje, a potreba je bila za turističkim inspektorima i komunalnim policajcima, posebno za ovim prvim”, kazao je tada Piperović “Vijestima”.

Naveo je da su njegovi branjenici naglasili da su ta sredstva obezbijeđena rebalansom budžeta, koji je usvojen u lokalnoj Skupštini.

Sve opštine koje su u Sanacionom planu, potpisale su sa Ministarstvom finansija ugovor o reprogramu poreskih obaveza i time se, između ostalog, obavezale da od tog resora traže saglasnost za svako novo zapošljavanje. Funkcioneri ulcinjske Opštine za deset i po mjeseci, prema planu budžeta za zarade u 2020, na osnovu tih ugovora, prema saznanjima iz istrage, isplatili su skoro 330.000 eura, za koliko je, kako sumnjaju u tužilaštvu, oštećena opštinska kasa.

Najviše takvih zapošljavanja evidentirano je u Komunalnoj policiji i Sekretrarijatu za budžet i finansije, koji su za te potrebe izdvojili preko 90.000, odnosno 70 hiljada eura.

Služba zaštite i spasavanja za te ugovore izdvojila je oko 50.000 eura, a Sekretarijat za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine i kabinet predsjednika Opštine po oko 30 hiljada eura.

Izvor: portal Vijesti

Povezane vijesti

Promjenljivo i dosta toplo do 30 stepeni

Na sjeveru Crne Gore danas promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i dosta toplo vrijeme. Na jugu promjenljivo oblačno uz duže sunčane periode, a lokalno je