Podignuta optužnica protiv Petra Ivanovića, Budimira Mugoše, Zorana Vukčevića…

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivših ministara poljoprivrede Petra Ivanovića i Budimira Mugoše zbog sumnje da su učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, prilikom dodjele sredstava iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija od 2015. do 2017. godine. Optužnica je podignuta i protiv bivšeg direktora IRF-a Zorana Vukčevića.

Kako je saopšteno iz SDT-a na optužnici je i Blagota Radulović, bivši direktor Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede.

“Specijalno državo tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična dajela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda, danas predalo optužnicu protiv okrivljenih bivših ministara poljoprivrede i ruralnog razvoja i bivšeg direktora Direktorata za IPARD plaćanje u tadašnjem Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja: P.I., B.M. i B.R. zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, prilikom dodjele sredstava iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija, u periodu od 2015. do 2017.godine”, saopšteno je iz SDT-a.

Optužnica je podignuta i protiv bivšeg direktora lnvesticiono razvojnog fonda Cme Gore, okrivljenog Zorana Vukčevića, za krivično djelo nesavjestan rad u slučaju okrivljenog procjenitelja M.J., za krivično djelo zloupotreba procjene.

“Postoji osnovana sumnja da su svojim postupanjem pribavili korist privrednom društvu „IMGradina DOO Rožaje”, teško povrijedili prava i nanijeli štetu Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja u postupku namirenja potraživanja iz Ugovora o kreditu iz datog kolaterala”, navodi se u saopštenju.

U odnosu na okrivljena pravna lica “Vektra-Jakić” Pljevlja, “Milkraft Leche” Bijelo Polje, “HM Durmitor” Žabljak, “EKO-PER” Šavnik, “IMGradina” Rožaje i njihova odgovorna lica Dragana Brkovića, Krsta Kneževica, Vladimira Kujundžica, Džemala Škrijelja i Ljuba Perišića, SDT je obustavilo istragu za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti.

Slučaj Abu Dabi fond godinama drži pažnju javnosti. A sve je počelo 2015. godine kada su tadašnji ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević, potpisali sa predstavnicima “Abu Dabi fonda za razvoj“ Sporazum o dugoročnom kreditiranju crnogorske poljoprivrede u iznosu od 50 miliona dolara.

Nekoliko godina kasnije, kompletna dokumentacija o dodjeli kredita iz sredstava Abu Dabi fonda završila je u Specijalnom policijskom odjeljenju.

Pokrenuta je istraga a u novembru 2021, Ivanoviću je skinut poslanički imunitet

Povezane vijesti

Nedžad Drešević napustio Bošnjačku stranku

U obrazloženju ostavke naveo je da ne prepoznaje zalaganja za koje se borio zajedno sa Rafetom Husovićem, Kemalom Purišićem, Amerom Halilovićem, Osmanom Nurkovićem i drugim