Podijeljeno 230 jagnjica za 18 poljoprivrednih proizvođača

U cilju unapređenja domaće proizvodnje u stočarstvu, stabilizacije prihoda u malim domaćinstvima te pružanje dodatne podrške ostanku na selu, Opština Berane posredstvom Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu nastavlja sa podrškom razvoju poljoprivrede, pa je u skladu sa tim izvršena nabavka i raspodjela 230 priplodnih jagnjica.

Osamnaest (18) poljoprivrednih proizvođača sa teritorije opštine Berane ostvarilo pravo na jagnjad. Prioritet su imali mlađi bračni parovi koji žive na selu.

Raspodjela je izvršena na novoj stočnoj pijaci u Beranama.

Predsjednik opštine Berane Tihomir Bogavac kazao je ovom prilikom da možemo slobodno reći da se poljoprivreda u naš kraj vraća.

„Opština Berane, posredstvom resornog sekretarijata, pomaže u kontinuitetu poljoprivrednim proizvođačima, obezbjeđivanjem donacija i subvencija„, rekao je predsjednik.

Predsjednik je podsjetio da razvoj poljoprivrede u Beranama prati unapređenje putne infrastrukture.

„U mnogim selima smo uradili nove puteve, vodovode, postavili asfalt, a takvih aktivnosti će biti ubuduće još više. Sve to ukazuje da je nama, kao lokalnoj vlasti, cilj da se u ovom kraju stočarstvo razvija, odnosno da se vrati na nivo od prije nekoliko decenija“, naglasio je on.

Poručio je na kraju da je važno da sela žive, naglašavajući da je opstanak sela bitan za grad i državu. Istakao je da je ga raduje što su danas prisutni mladi ljudi u većini, kao i da je potrebno da ih bude što više.

„U tom pravcu i u pravcu novih izdvajanja, povećavanja broja poljoprivrednih proizvođača i stočara, vama i vašim porodicama želim vam svako dobro i napredak. Da se iz godine u godinu gledamo u boljim u uslovima i sa većim prihodima“, zaključio je Bogavac.

Po riječima resornog Sekretara Boža Premovića, ova mjera je bila realizovana i prošle godine, i da će se nastaviti i narednih godina, jer se povećava stočni fond i poboljšava genetski potencijal u ovčarstvu.

Raduje ga zainteresovanost mlađih lica, koja planiraju da ostanu na selu i bave se ovčarstvom. Takođe je naveo da je u planu za sledeću godinu nabavka još većeg broja grla u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede.

Beranski stočari su se zahvalili Opštini Berane na značajnoj donaciji, uz napomenu da je ovo nastavak dobre saradnje koju imaju sa lokalnom samoupravom.

Izvor: sajt Opštine Berane

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne