Podrška EU za Crnu Goru: 30 miliona za najugroženije

Memorandum podrazumijeva 150 eura za 40.550 korisnika najniže penzije, 150 eura pomoći za 219 korisnika privremene nadoknade fonda PIO, te 150 eura za 454 korisnika novčane nadoknade materijalnog obezbjeđenja boraca.

Memorandum za podršku za prevazilaženje posljedica energetske krize potpisan je u Vili Gorica i podrazumijeva pomoć najugroženijem stanovništvu. Paket energetske podrške Evropske unije (EU) za Crnu Goru vrijedan je 30 miliona eura.

Kako je premijer Dritan Abazović saopštio, taj memorandum podrazumijeva 150 eura za 40.550 korisnika najniže penzije, 150 eura pomoći za 219 korisnika privremene nadoknade fonda PIO, te 150 eura za 454 korisnika novčane nadoknade materijalnog obezbjeđenja boraca.

Takođe, 6.350 porodica koje su korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice dobiće po 350 eura.Predviđeno je i 13 miliona eura za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima i sektoru privrede, kao i podrška malim i srednjim preduzećima.

„Crna Gora na pravom putu“, poručio je Abazović.

Razmjena potrebne dokumentacije za za uplatu Paketa energetske podrške EU obavljena je u prisustvu ambasadorke EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope, koordinatorke Ministarstva evropskih poslova Ane Novaković-Đurović i šefa Sektora za saradnju u Delegaciji EU Ingve Engstrom.

Ceremoniji u Vili Gorica prisustvovali su i ministri kapitalnih investicija i finansija, Ervin Ibrahimović i Aleksandar Damjanović.

Iz Vlade su podsjetili da paket energetske podrške EU, u formi direktne uplate 30 miliona eura od Unije u državni budžet Crne Gore, ima za cilj da pomogne zemlji u prelasku na zelenu energiju, ali i da podrži ugrožene kategorije stanovništva da se izbore sa uvećanim troškovima života izazvanim ratom protiv Ukrajine.

Uplata druge tranše, u iznosu od tri miliona eura očekuje se početkom naredne godine

Povezane vijesti

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –

Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba” Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog. Đorđevića je primio Sergije (Rekić) iguman manastira Ostrog, kome je kultni