PODVIG BEOGRADSKIH LJEKARA – SPASILI ŽIVOT djevojci, izvadili tumor težak 25 kilograma

Tim ljekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije u Višegradskoj operisao je 22-godišnju djevojku, koja je u tu ustanovu prebačena u kritičnom stanju.

 

Tumor koji je rastao u predjelu jajnika, pritiskao je i druge organe i pravio tešku upalu u trbušnoj duplji.

„Dakle iz jedne opšte bolnice u Srbiji nam je poslata kao hitan slučaj žena sa jakim bolovima. Mlada žena, izuzetno gojazna, 140 nešto kilograma, sa teškim znacima upale trbuha i jakim bolovima. Tako da smo poslije veoma kratke pripreme pristupili operativnom zahvatu i ovako spolja gledajući se odmah vidjelo da se radi o jednom zaista ogromnom tumoru i čitav tim je uradio tu operaciju“, objasnio je za RTS prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike u Višegradskoj.

Operacija je trajala tri sata, dodaje dr Stefanović, a hirurzi su najprije morali da punktiraju više od 10 litara vode iz tumora, kako bi na kraju mogli i pored velikog reza da izvade i čvrsti dio tumora kome je inicijalna veličina bila oko 70 centimetara i ukupne težine 25 kilograma.

Tumor je pripadao lijevom jajniku, ostali organi su bili u upalnom procesu.

„Tako da smo uradili jednu operaciju koja je prikladna stanju, ali smo i ostavili drugi jajnik, ostavili matericu, pa da bude sreće, da ona se jednom ostvari i kao majka. Za sad se dobro oporavlja, ali zaista jedan izuzetan tumor, izuzetne veličine, čak i za nas koji vidimo nerijetko takve tumore“, rekao je doktor

(Rtcg/Rts)

Povezane vijesti