Pola kovid pacijenata ima bar jedan simptom i dvije godine nakon bolesti

Istraživanje koje je objavio “The Lancet” obuhvatilo je 1.192 učesnika u Kini zaražena virusom SARS-Kov-2 tokom prve faze pandemije od 7. januara do 29. maja 2020. Pratili su ih prvo šest mjeseci, pa godinu dana, pa dvije godine

Iako su se mnogi oporavili od Kovida 19 i vratili se normalnom životu, novo istraživanje pokazuje da oko polovina pacijenata koja je bila hospitalizovana, i nakon dvije godine osjeća bar jedan simptom bolesti.

I dok im se fizičko i psihičko stanje poboljšalo s vremenom, hospitalizovani kovid pacijenti, ipak, su slabijeg zdravlja i imaju lošiji kvalitet života u odnosu na opštu populaciju.

To se posebno odnosi na pacijente koji pate od produženog kovida koji i nakon dvije godine osjećaju bar jedan simptom – umor, kratkoću daha ili poteškoće sa spavanjem.

Istraživanje koje je objavio “The Lancet” obuhvatilo je 1.192 učesnika u Kini zaražena virusom SARS-Kov-2 tokom prve faze pandemije od 7. januara do 29. maja 2020. Pratili su ih prvo šest mjeseci, pa godinu dana, pa dvije godine, prenosi N1.

Rezultati su pokazali da se pacijentima poboljšalo fizičko i mentalno stanje nezavisno od težine bolesti, ali 55 odsto ispitanika prijavilo je da osjeća bar jedan simptom nakon preležanog kovida i dvije godine nakon zaraze, a 68 odsto ih je reklo da je simptom ili simptome osjećalo još šest mjeseci.

“Nezavisno od toga koliko ih je teško pogodila bolest, kovid pacijenti osjetili su dugoročno pozitivne zdravstvene promjene i većina se u ove dvije godine vratila na posao. Ali, visok je procenat onih koji su osjećali simptome, a kovid pacijenti uopšteno imaju slabije zdravlje od opšte populacije”, piše u studiji.

Rezultati istraživanja ukazuju da je potrebno dalje istražiti patogenezu produženog kovida i razviti adekvatan odgovor.

Istraživanje povezano sa mentalnim zdravljem osoba koje pate od produženog kovida pokazuje da 13 odsto takvih pacijenata dugo osjeća simptome tjeskobe, a njih 11 odsto simptome depresije, prenosi Tajms of India.

Povezane vijesti