Poljoprivrednici najavili i „opsadu“ Pariza

Francuski poljoprivrednici danas će blokirati pristupe velikim gradovima, a za Pariz su naveli da planiraju „opsadu“, prenijeli su tamošnji mediji.

Vlasti će danas raposrediti oko 15.000 policijaca, dok je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen zamolio policiju i žandarmeriju da pokažu umjerenost i da intervenišu samo u krajnjem slučaju, ako je ugrožen integritet ljudi ili u slučaju ozbiljne štete na objektima.

Vozila žandarmerije već su sinoć viđena na nekim lokacijama, posebno oko međunarodnog aerodroma Roasi Šarl de Gol, kod Pariza.

Vodeći sindikat poljoprivrednika FNSEA saopštio je da poljoprivrednici sa traktorima nemaju namjeru da ulaze u Pariz već da blokiraju nekoliko strateških saobraćajnica, prenio je list Figaro na svom sajtu.

Poljoprivrednici su rekli da ne znaju koliko će dugo trajati blokada i da će to da zavisi od odluka novog premijera Gabrijela Atala.

Blokade su najavljene oko drugih gradova, kao što su Lion, Bordo i Marsej gdje će biti organizovane takozvane „operacije puža“ odnosno spora vožnja do mjesta blokade.

Pored poljoprivrednika u Bordou će biti i protest vozača taksija, koji su takođe najavili blokade nekih puteva, prenijeli su francuski mediji koji na svojim sajtovima prenose mape sa lokacijama koje će biti blokirane.

Poljoprivrednici su nezadovoljnim najavljenim mjerama vlade.

Atal je u petak predstavio hitne mjere, uključujući i odustajanje od povećanja poreza na dizel (GNR), velikih naknada za uzgajivače čija su goveda bila zaražena hemoragičnom bolešću i teških sankcija protiv tri poljoprivredno-prehrambena proizvođača koji nisu poštvali francuske zakone o cijenama.

Poljoprivrednici posebno osuđuju pad prihoda, niske penzije, inflaciju i stranu konkurenciju.

Nezadovoljstvo francuskih poljoprivrednika dešava se pošto su njihove kolege u Njemačkoj mobilisane od kraja decembra protiv reforme oporezivanja dizela u poljoprivredi koju je donijela vlada kancelara Olafa Šolca

Povezane vijesti

Nedžad Drešević napustio Bošnjačku stranku

U obrazloženju ostavke naveo je da ne prepoznaje zalaganja za koje se borio zajedno sa Rafetom Husovićem, Kemalom Purišićem, Amerom Halilovićem, Osmanom Nurkovićem i drugim