Popis mora biti održan, tenzije je stvarao DPS

Poslanica u Skupštini Mira Paunović poručuje da ne shvata zabrinutost Eskobara i da popis mora biti održan, kao i da je tenzije stvarao samo DPS režim.

“Činjenica je da se popis stanovništva u Crnoj Gori nije organizovao od 2011.godine.U međuvremenu Crna Gora je prošla kroz turbulentan period na političkoj sceni i sve je rezultiralo smjenom režima na prethodnim parlamentarnim izborima, a što je direktno vezano sa jednim od pitanja koje svakako treba da budeobuhvaćeno popisom stanovništva – pitanjem vjeroispovjesti”, istakla je Paunović.

Ona je istakla da takođe u Crnoj Gori naročito na sjeveru države se konstantno dešava iseljavanje stanovništva, tako da praktično da i nemamo relevantne podatke o trenutnom broju i struktri stanovništva u državi.

“Smatram da je svakako nakon smjene vlasti obaveza ove vlasti uravo to da organizuje slobodan popis stanovništva na kome će se građani izjasniti, pored opštih pitanja i o pitanjima vjere nacije i jezika.O tome ne postoji dilema među konstituentima vlasti i stav je svih da je popis neophodno sprovesti i obuhvatiti pitanja nacije vjere i jezika na popisu”, precizirala je Paunović.

“Sa tim su u potpunosti saglasne, prema njihovim ranijim izjavama u javnosti i manjinske partije u Crnoj Gori. Popis stanovništva trenutno ne odgovara samo DPS-u i njima bliskim partijama, koje se plaše popisa ne zbog izazivanja tenzija, to je samo izgovor, već zbog slabljenja svoje moći u zagovaranju upravo tih podjela i tenzija, kako su radili sve ove godine”, navela je ona.

Paunović ističe da se SNP svakako zalaže za održavanje popisa sa identitetskim pitanjima, ali svakako da građani moraju biti zatićeni od bilo kakvih pritisaka, ucjena ili zloupotreba pri izjašnjavanju na popisu. To mora biti slobodno iskazana volja svakog građanina Crne Gore.

“Na taj način stvorićemo podlogu za mnoge druge obaveze koje čekaju vlast u CG, kao što su sređivanje biračkog spiska, donošenje niza socijalnih i drugih zakona. Nažalost ove godine nisu se stvorili uslovi za održavanje slobodnog popisa. Nadam se da će se konsolidacijom većine i vlade, kakva god ona bila u naredom periodu, sledće godine održati slobodni popis stanovništva u Crnoj Gori”, smatra Paunović.

Što se tiče izjave gospodina Eskobara da će popis podići nacionalističke tenzije, Paunović smatra da taj rizik uvijek postoji jer je upravo DPS napravio poligon za identitetske sukobe u Crnoj Gori u nedostatku drugih tema kojima bi se bavili i političari i građani Crne Gore.

“Ali ako se popis organizuje na način da će se građanin bez straha, ucjena i pritisaka izjasniti ko je i šta je i odakle je, ne vidim razlog za ovu bojazan. To je svakako i naša obaveza kao što sam već naglasila”, zaključila je Paunović u razgovoru za BORBU.

Povezane vijesti

Hana Ljuca ĐAK generacije Beranske Gimnazije

Čestitke! Odlukom Nastavničkog vijeća JU Gimnazije “Panto Mališić”, za učenicu generacije za školsku 2023/24. godinu izabrana je Hana Ljuca. Ona je učenica IV-2 odjeljenja.