POPIS NAJVJEROVATNIJE DO KRAJA GODINE

Nacrt zakona o popisu stanovništva u 2021. godini – tako se zove akt u formi predloga zakona, koji će se uskoro naći pred Vladom a onda i parlamentom.

Popis je planiran da se obavi do kraja 2021. godine, ali nije precizirano tačno kada, to će utvrditi Vlada naknadno.

Nacrt zakona se po hitnoj proceduri juče našao pred članovima Savjeta statističkog sistema. Član Savjeta i direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica podnio je ostavku u Savjetu zbog, kako je rekao, nametanja da se moraju u roku od 24 sata izjasniti o Nacrtu.

Nacrtom je predviđeno da će popisom biti obuhvaćeni crnogorski državljani koji žive u Crnoj Gori, stranci sa stalnim ili privremenim boravkom i stranci kojima je odobrena međunarodna ili privremena zaštita ili traže međunarodnu zaštitu u našoj zemlji.

U odnosu na 2011. godinu sada je izostavljena kategorija da „lica bez državljanstva“, zatim odredba da se osobe popisuju bez obzira da li se u vrijeme popisa nalaze u Crnoj Gori ili u inostranstvu i bez obzira da li u vrijeme popisa posjeduju lična identifikaciona dokumenta.

Na popisu će građani davati lične podatke poput bračnog ili vanbračnog statusa, mjesta iz kojeg su se doselili, završenoj školi, jezicima kojima se služe, poznavanju rada na računaru, zanimanju i sl.

Za razliku od prethodnog popisa – neće se prikupljati podaci o invalidnosti po vrstama i uzrocima invaliditeta.
Građani će se izjašnjavati o etničkoj pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjem jeziku, na čemu je posebno insistirao jedan dio parlamentarne većine, te je to uvršteno u Nacrt zakona.

Građani će davati podatke i da li žive u svom stanu ili kao podstanari, koji energent koriste za grijanje, da li je stan klimatizovan, kada je kuća ili zgrada u kojoj žive izgrađena. Uklonjeno je pitanje o korišćenju interneta u stanu.

Građani su dužni da učestvuju u popisu, kao i da odgovore na sva pitanja i da na svako pitanje daju tačan i potpun odgovor.  Za one koji se ne budu pridržavali toga – propisana je kazna od 100 do 500 eura.
Ista kazna prijeti svakome ko snima ili fotografiše intervju popisivača sa građanima ili objavi popisne obrasce putem interneta ili medija.

Prve, preliminarne rezultate popisa ali samo o broju stanovnika, domaćinstava i stanova – Monstat će objaviti u roku od 30 dana od dana završetka popisa, dok će konačne objaviti prema Godišnjem planu zvanične statistike i Kalendaru objavljivanja statističkih podataka.

Povezane vijesti

Od ponoći skuplji benzin i eurodizel

Eurosuper 95 i 98 poskupiće po četiri centa, eurodizel za cent Ministarstvo energetike i rudarstva objavilo je nove cijene goriva, po kojima će eurosuper 95

Poginuo radnik Rudnika uglja u Pljevljima

Radnik Rudnika uglja Pljevlja poginuo je danas na radnom mjestu, saznajemo nezvanično iz Uprave policije. Do smrti je došlo prilikom demontaže elemenata na dizalici. Iz

Danas je Sveti Simeon Mirotočivi

Narodni običaji kažu da bi na ovaj dan trebalo moliti se svetitelju za neustrašivost, zdravlje i snagu djece Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas