Poreski dug Plantaža pred Upravnim sudom

Plantaže su pokrenule spor pred Upravnim sudom protiv Opštine Tuzi tražeći da se poništi rješenje o naplati poreza u iznosu od 538.666 za 2019. godinu

Kompanija Plantaže pokrenula je spor pred Upravnim sudom protiv Opštine Tuzi tražeći da se poništi rješenje o naplati poreza u iznosu od 538.666 koje je izdao Sekretarijat za finansije za 2019. godinu. Kako su saopštili iz ove kompanije Opština Tuzi je na osnovu rješenja njihovog Sekretarijata za finansije od 1. novembra 2021. godine, pokrenula protiv Plantaža postupak prinudne naplate poreza na nepokretnost za 2019. godinu, u iznosu od 538.666.

„Predmetni porez je utvrđen njihovim rješenjem od 1. jula 2021. godine, protiv koga su Plantaže pokrenule spor pred Upravnim sudom Crne Gore. Rješenje o postupku prinudne naplate, kompaniji Plantaže dostavljeno je 5. novembra 2021.godine, sa rokom izmirenja duga od deset dana. Na to su Plantaže blagovremeno izjavile žalbu glavnom administratoru Opštine Tuzi. Međutim, kako žalba ne odlaže izvršenje ovog rješenja, a navedena obaveza nije izvršena u ostavljenom roku, Opština Tuzi je kod Centralne banke Crne Gore pokrenula postupak izvršenja prinudne naplate, na iznos od 538. 666,48 eura“ saopštili su iz Plantaža.

Iz kompanije navode da je bilo opravdano očekivati da će Opština Tuzi odložiti izvršenje o prinudnoj naplati poreza.

„Imajući u vidu da se pred Upravnim sudom vodi upravni spor povodom poništenja rješenja od 1. jula 2021. godine, te da je protiv rješenja o prinudnoj naplati poreza na nepokretnosti blagovremeno izjavljena žalba, opravdano je bilo očekivati da će Opština Tuzi odložiti izvršenje po rješenju u prinudnoj naplati poreza, sa ciljem izbjegavanja nepopravljive štete. Sa tim u vezi, Plantaže su Opštini Tuzi 11. novembra 2021. godine podnijeli predlog za odlaganje izvršenja upravnog akta rješenja o prinudnoj naplati poreza, do donošenja pravosnažne odluke o upravnoj stvari, po kom nije odlučeno, pa stičemo utisak da isti nije ni razmatran. Naglašavamo da je uprava Plantaža na ovu temu obavila više razgovora sa predsjednikom Opštine Tuzi Nikom Đeljošajem, kao i da je bilo pozitivnih nagovještaja da može doći do dogovora, u cilju očuvanja dosadašnjih dobrih poslovnih odnosa, te smo pokrenutim postupkom prinudne naplate potraživanja neprijatno iznenađeni“ ističu iz Plantaža.

Oni su istakli da očekuju da će se Opština Tuzi prinudnim putem naplatiti do kraja ove sedmice.

„Prema Opštini Tuzi imamo i obavezu plaćanja prirezana porez na dohodak fizičkih lica u iznosu od 15.137 eura i odnose se na avgust i septembar tekuće godine“ kazali su iz Plantaža.

Izvor: portal Vijesti

Povezane vijesti

Promjenljivo i dosta toplo do 30 stepeni

Na sjeveru Crne Gore danas promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i dosta toplo vrijeme. Na jugu promjenljivo oblačno uz duže sunčane periode, a lokalno je