Poruka patrijarha đacima: Vrlina je važnija od znanja

Isto tako da pomažemo jedni drugima da bolje naučimo lekcije, jer svi smo potrebni jedni drugima, svi zavisimo jedni od drugih. Zato treba da njegujemo drugarstvo i zajedništvo, naveo je patrijarh Porfirije

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije poručio je danas đacima, uoči početka školske godine, da je „ljubav najdragoceniji dar koji je Bog darovao čovjeku“ i vrlina važnija od znanja.

– Svi treba da znamo, i učitelji, i nastavnici, i roditelji, ali i vi đaci, da je važnije od znanja da stičemo vrlinu, odnosno da postanemo dobri ljudi, a dobar čovjek je onaj koji osjeća ljubav prvo prema svojoj porodici i prema drugovima, ali i prema svim ljudima, prema svoj prirodi, prema cijelom svijetu – naveo je on.

Patrijarh je dodao da je ljubav najvažnija.

– Jedini uslov da bi neko bio srećan, bilo da je dijete kao što ste vi, bilo da je odrastao čovjek ili možda starac, kao što su vaše bake i deke, jeste da u srcu ima ljubav. Sve drugo ako ima, lijepu kuću, najbrži automobil, najbolji telefon, puno novca, najbolje ocene i nagrade na takmičenju, da najlepše pjeva ili crta na likovnom, da je najjači i daje najviše golova, sve je to ništa ako nema ljubavi za drugove, za ljude, za djecu, za prirodu, ukazao je patrijarh Porfitije.

„To ne znači“, dodao je, „da ne treba da se takmičimo ko će bolje naučiti, ko će dobiti bolju ocjenu, ali znači da ne treba da zavidimo onome koji je bolji nego da se radujemo njegovom uspjehu, a sami da se više potrudimo“.

„Isto tako da pomažemo jedni drugima da bolje naučimo lekcije, jer svi smo potrebni jedni drugima, svi zavisimo jedni od drugih. Zato treba da njegujemo drugarstvo i zajedništvo“, naveo je patrijarh Porfirije.

Treba, istakao je, „da se molimo Bogu jedni za druge, treba da se molimo da nam naš Bog, Isus Hristos, daruje ljubav, da budemo bliži Njemu, našem Bogu, i da tako budemo bliži jedni drugima, roditeljima, braći i sestrama, drugovima“.

– Ja se molim za vas, djeco, da vas Bog čuva, da svima podari zdravlje i radost, a budući da znam da su Bogu dječje molitve najmilije, molim vas da se i vi molite za mene, da se molite za čitav svijet, za sve ljude, da bude sloge, mira i ljubavi. Živjeli, draga djeco. Neka vas Bog blagoslovi, poručio je đacima patrijarh Porfirije

Povezane vijesti

Danas sjednica Vlade

Vlada Crne Gore danas će održati 67. sjednicu po redu. Početak sjednice zakazan je za 11 časova Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu