Poslanici vlasti predlažu izbore u 16 opština istog dana iduće godine

Poslanici parlamentarne većine dostavili su danas Skupštini dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je predviđeno da lokalni izbori istog dana budu održani u 16 opština i Golubovcima naredne godine i zatražili da budu usvojene po hitnom postupku.

Predloženim dopunama je predviđeno da lokalni izbori iduće godine budu održani u Mojkovcu, Petnjici, Cetinju, Ulcinju, Beranama, Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožaju, Žabljaku i Šavniku.

Izbori bi istog dana bili održani i u Golubovcima, opštini u okviru Glavnog grada.

Odbornicima u skupštinama opština Cetinja, Mojkovca, Petnjice, Ulcinja i Berana produžava se mandat do izbora koji će biti održani naredne godine.

„Predsjednik Crne Gore, Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u skupštinama Mojkovca, Petnjice i Cetinja, od 14. septembra ove gosine, dužan je uskladiti sa odredbom ovog zakona, narednog dana od njegovog stupanja na snagu“, kaže se u obrazloženju.

Navodi se da se u Crnoj Gori društvena energija nepotrebno rasipa na učestale izborne procese.

„Takav način održavanja lokalnih izbora je krajnje neracionalan, neekonomičan i društveno u mnogo čemu neprihvatljiv“, kaže se u obrazloženju dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi.

Poslanici parlamentarne većine ističu da bi od decembra ove do juna naredne godine bila održana najmanje četiri odvojena izborna procesa.

Oni podsjećaju i na stavove Evropske komisije u kojem se navodi i da, uprkos međustranačkom dogovoru da se lokalni izbori održe istog dana, pravni okvir i dalje predviđa njihovo sprovođenje po potrebi, što dovodi do skoro konstantne predizborne kampanje na nacionalnom i lokalnom nivou.

„Evidentno je da bi bilo krajnje neracionalno da se i dalje nastavi sa postojećom praksom održavanja učestalih lokalnih izbora“, kaže se u obrazloženju.

Poslanici parlamentarne većine zato predlažu da se iduće godine istovremeno održe redovni lokalni izbori za odbornike u skupštinama 17 jedinica lokalne samouprave.

Dopune Zakona o lokalnoj samoupravi dostavili su poslanici Dragan Ivanović, Momo Koprivica, Slaven Radunović, Branko Radulović i Miloš Konatar.

Povezane vijesti