Potpisan Granski kolektivni ugovor za oblast uprave i pravosuđa: Uvećane zarade od februarske plate

Potpisani ugovor, prvi put predviđa način rješavanja stambenih pitanja državnih službenika i namještenika, dok je procenat za prekovremeni i noćni rad uvećan sa 40 odsto na 50 odsto. Takođe, prvi put je data mogućnost da se državnim službenicima zarada uveća po osnovu naučnog zvanja magistra, koji su ovo naučno zvanje stekli do 2017. godine, kao i za doktore nauka

Ministar finansija Aleksandar Damjanović potpisao je danas sa predsjednikom Sindikata Uprave i pravosuđa Nenadom Rakočevićem Granski kolektivni ugovor (GKU) za oblast uprave i pravosuđa.

Potpisivanju ugovora, kako je navedeno u saopštenju, prethodilo je niz sastanaka tokom kojih su zajednički sagledavane mogućnosti unapređenja položaja ovog dijela javnog sektora, u kontekstu trenutne socioekonomske situacije, visine inflacije, kao i činjenice da su zaposleni u upravi i pravosuđu imali niske zarade.

– Dogovor je postignut sa ciljem postizanja balansa u odnosu na ostale GKU. Novim ugovorom regulisani su koeficijenti za zarade za sve zaposlene iz nekadašnje grupe poslova D (ekspertsko-rukovodni, ekspertski i izvršni kadar) i istovremeno je izvršeno uvećanje za oko 25 odsto, kao i ujednačavanje zarada u organima uprave, sudovima, tužilaštvima, za rad na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima koji zahtijevaju isti nivo, odnosno podnivo kvalifikacija – navode iz Ministarstva finansija.

U zavisnosti od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrđeni tokom tekuće i naredne godine, saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, razmotriće se, kako ističu, i mogućnost dodatnog uvećanja koeficijenata na zarade od po 10 odsto za 2024. i 2025. godinu.

– Potpisani ugovor, prvi put predviđa način rješavanja stambenih pitanja državnih službenika i namještenika, dok je procenat za prekovremeni i noćni rad uvećan sa 40 odsto na 50 odsto. Takođe, prvi put je data mogućnost da se državnim službenicima zarada uveća po osnovu naučnog zvanja magistra, koji su ovo naučno zvanje stekli do 2017. godine, kao i za doktore nauka – naglasili su iz Ministarstva finansija.

Za zaposlene u sudstvu i tužilaštvu, isplate za pripravnost i dežurstvo obračunavaće se po stvarnom broju ostvarenih sati pripravnosti i dežurstva, umjesto dosadašnjeg procentualnog obračunavanja.

– Ovo je prvo uvećanje koeficijenata za državne službenike i namještenike od 2016. godine, kada je donijet Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. GKU stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, stoga će oko 12.000 zaposlenih, dugo očekivano uvećanje imati već u februarskoj zaradi, kroz djelimično povećanje, dok će martovska zarada biti uvećana u punom iznosu – najavili su iz Ministarstva finansija

Povezane vijesti